Gazdag fideszes városok kapják a szegény régióknak szánt uniós pénzeket

2021. március 24. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a magyar állami turisztikai hivatal (MTÜ) osztja aránytalanul a közpénzt fideszes és ellenzéki vezetésű városok között, hanem az uniós források felhasználását kezelő Széchenyi 2020 program összesen közel 500 milliárd forintjának szétosztása is egyoldalú képet mutat, írja a G7.hu.

Az EU regionális támogatásainak célja a szegényebb régiók felzárkóztatása. A 2019-es önkormányzati választás után, a kormánypárti vezetésű városok mégis látványosan több pénzt kaptak, pedig gazdagabbak is. Az ellenzék vezette hét megyeszékhely 2019-ben egy főre vetítve átlagosan 20 ezer, a fideszes vezetésűek 45 ezer forintot kaptak.

A legtöbb támogatásban részesített hat önkormányzat fideszes vezetésű, nekik 36,3 milliárdot osztottak, a hét ellenzéki irányítású városnak pedig összesen 13,6 milliárd forint jutott. Feltűnő, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap. A két leggazdagabb város, a fideszes Székesfehérvár és Veszprém kapta arányaiban a legtöbb pénzt, míg a két legszegényebb, ellenzéki vezetésű Salgótarján és Pécs a legkevesebbet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!