32 milliárd vs. 68 millió: az ellenzéki településeknek alig adtak turisztikai támogatást

2021. február 19. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem ötszázszor több pénzt kaptak tavaly a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a fideszes vezetésű önkormányzatok, mint az ellenzékiek. A G7.hu erről készített összeállítása az MTÜ támogatási listája alapján azt írja: a Kisfaludy Programban megítélt támogatások jelentős része, mintegy 38 milliárd forint került közvetlenül önkormányzatokhoz (a teljes program keretösszege a tervezett 20 milliárd forint helyett 85 milliárd volt).

A lap összesítése szerint az önkormányzatoknak jutó 38 milliárd forint túlnyomó többsége olyan településekre került, ahol 2019-ben kormánypárti jelölt lett a polgármester.

Összességében a 38 milliárdból több mint 32 milliárd került egyértelműen fideszes vezetésű településre, míg csupán három olyan települést talált a G7 szerzője, amelynek ellenzéki vagy ellenzék által támogatott jelöltje lett polgármester 2019-ben. Baja és Szentendre 30-30 millió forintot kapott szabadstrandfejlesztésére, Miskolc pedig 8 millió forintot kapott Lillafüred egészségturisztikai fejlesztésére. (A nagyjából hatmilliárdos különbözetet a független vezetésű települések adják.)

A legtöbb támogatást Balatonfüred önkormányzata kapta, 6,3 milliárd forintot, majd jött Debrecen 5,3 milliárd és Esztergom 5 milliárd forinttal. A top 10-ben szerepel több olyan település is egyenként 2-3 milliárdos támogatással, amelyről elsőre nem a turizmus jut eszünkbe; ilyen például Csurgó, Csorna vagy Berettyóújfalu.

Erre a tízes listára egyetlen olyan település került, ahol nem fideszes a polgármester: a 655 lakosú Hercegkút élén független polgármester áll, a települést 2000 óta vezető Rák József személyében. A hegyaljai, Sárospatak közelében lévő község – innen származik Stumpf István kormánybiztos, volt alkotmánybíró, és itt van Hörcsik Richárd fideszes képviselő fiának korábban EU-támogatásban is részesült pincészete – a G7 cikke szerint 1,5 milliárd forintban részesült.

A cikk külön kitér arra az aránytalanságok szemléltetésekor, hogy például két, egyaránt a Dunakanyarban lévő, nagyjából hasonló méretű város közül az ellenzéki vezetésű Szentendrének 30 millió, míg Esztergomnak 5 milliárd forint jutott – a két szám között 167-szeres a különbség.

A fideszes önkormányzatok támogatása azonban még ennél is jelentősebb: a listában nem szerepelt ugyanis az a három önkormányzati cég, amely szintén többmilliárdos turisztikai támogatáshoz jutott. Márpedig ez mindhárom fideszes önkormányzaté: a sárospataki, debreceni és lenti fürdők különböző fejlesztésekre összesen további 10,3 milliárd forintot kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!