A G7-csoport újabb súlyos gazdasági szankciókkal sújtja Oroszországot, ha megtámadná Ukrajnát

2022. február 14. – 15:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport kész újabb súlyos gazdasági szankciókat bevezetni Oroszország ellen, ha megtámadná Ukrajnát – jelentették be hétfőn közleményben az országcsoport pénzügyminiszterei.

A G7-országok pénzügyminiszterei szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy Oroszország haderőt vont össze az ukrán határ mentén, és ha ezt Ukrajna katonai megszállása követné, amitől a Nyugat tart, akkor annak „gyors, összehangolt és erőteljes” következménye lenne Oroszországra nézve, írja az MTI.

A G7-csoport ígéretet tett arra, hogy továbbra is „jelentős pénzügyi támogatásban” részesíti Ukrajnát. Tagországai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) karöltve a Krím 2014-es elcsatolása óta már 48 milliárd dollárral támogatták Kijevet – emlékeztettek.

A G7 soros elnöke Németország, a csoportnak még Franciaország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada a tagja.

Oroszország visszautasítja – háborús uszításnak nevezi – a nyugati vádat, hogy meg akarná támadni Ukrajnát. A határainál fokozódó feszültségek miatt Ukrajna találkozót kért Oroszországtól, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország eddig figyelmen kívül hagyta azokat a hivatalos kérdéseket, amelyek arra irányultak, hogy miért van szükség az orosz katonai csapaterősítésre az ukrán határokon.

Eddig több tucat ország szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát, többen vissza is hívták nagykövetségi alkalmazottaikat Kijevből. A magyar konzuli szolgálat is az ukrajnai utazások elhalasztására figyelmeztet.

Kijev szerint felesleges arról vitázni, hogy küszöbön áll-e az orosz támadás az ukrán határ menti katonai összevonások alapján, hiszen a háború már nyolc éve tart. Az ütközőzóna ukrán oldalán készített helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!