Ukrajna 48 órán belüli találkozót kért Oroszországtól

2022. február 14. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A határainál fokozódó feszültségek miatt Ukrajna találkozót kért Oroszországtól, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország eddig figyelmen kívül hagyta azokat a hivatalos kérdéseket, amelyek arra irányultak, hogy miért van szükség az orosz katonai csapaterősítésre az ukrán határokon – írja a BBC. Kuleba azt mondta, hogy Oroszország terveinek átláthatósága érdekében Ukrajna az EBESZ-en keresztül 48 órán belüli találkozót hív össze Oroszországgal és az összes állammal, amely részese a szervezet által elfogadott bécsi dokumentumnak. Ez alapján a megállapodás alapján, amelynek Oroszország is tagja, az EBESZ-tagországok információt kérhetnek egy másik tag katonai tevékenységéről. Oroszország annak ellenére tagadja, hogy beavatkozna Ukrajnában, hogy több mint százezer katonája sorakozik az ukrán határokon.

Vadim Prisztajko, Ukrajna volt külügyminisztere, az ország jelenlegi brit nagykövete Londonban azt mondta a BBC-nek, hogy Ukrajna a háború elkerülése érdekében hajlandó lenne lemondani NATO-csatlakozási törekvéseiről.

Egyes nyugati országok arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország katonai akcióra készül, az Egyesült Államok pedig azt mondja, hogy Moszkva „bármikor” megkezdheti a légi támadásokat. Eddig több tucat ország szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát, többen vissza is hívták nagykövetségi alkalmazottaikat Kijevből. A magyar konzuli szolgálat is az ukrajnai utazások elhalasztására figyelmeztet.

Az Egyesült Államok vasárnap megkezdte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagjainak kivonását a kelet-ukrajnai Donyeckből egy esetleges orosz invázió veszélye miatt. Az EBESZ közleményében azt írta, hogy a válság ellenére folytatni kívánja megfigyelő misszióját. Vasárnap este kiadott közleményében a szervezet tudatta, hogy megfigyelői Ukrajna tíz nagyvárosában folytatják tevékenységüket.

Ahogyan az a Telex munkatársainak helyszíni riportjából kiderül, a kijevi katonai és politikai vezetés következetesen állítja, hogy az orosz mozgások ellenére most sem áll inkább küszöbön a háború, mint eddig, de Oroszország a további lépéseit attól teszi függővé, hogy mennyire határozottan áll ki Ukrajna mellett a Nyugat, diplomáciai és katonai támogatással egyaránt. Az orosz–ukrán válságról szóló összes cikkünket itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!