Boris Johnsont is megkereste a londoni rendőrség a partik miatt

2022. február 11. – 23:45

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit kormányfőt is megkereste a londoni rendőrség a miniszterelnöki hivatalban, a Downing Street 10-ben és más kormányzati intézményekben a szigorú járványügyi korlátozások idején tartott partik ügyében, írja a Sky News. A Downing Street egyik szóvivője megerősítette, hogy Johnsonnak egy kérdéssort küldtek, amit majd megfelelő módon ki fog tölteni.

A rendőrség szerdán jelentette be, hogy több mint ötven olyan embert keresnek majd meg, akik a tizenkét vizsgált összejövetel valamelyikében érintettek lehetnek. Nekik első körben az írásos kérdésekre kell válaszolniuk.

A rendőrség azt is mérlegeli, hogy egy további esetre is kiterjedjen-e a nyomozásuk, ugyanis a hét közepén új fotó került elő a korábban már ismert, december 15-én a Downing Streeten tartott karácsonyi kvízről. Ezen Johnson látható két kollégával és egy bontott üveg pezsgővel a közelében. Johnson korábban úgy nyilatkozott, hogy ez nem buli volt, hanem egy virtuális kvíz, amire csak egy kis időre csatlakozott be. De az akkori brit korlátozások nem engedték azt, hogy különböző háztartások tagjai egy térben tartózkodjanak, Johnson viszont két kollégával van a képen.

A korábban mindent átvészelő Johnson eddigi legnagyobb botrányával néz szembe az ügyben. Az egész egy 2020 decemberi karácsonyi parti ügyével indult, ami miatt egy szóvivő kénytelen volt lemondani, de aztán további, eddig összesen 16, a miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben tartott buliról és összejövetelről kerültek elő információk a brit lapokban. A tavaly év végén kirobbanó Covid-parti-botrányról itt és itt írtunk részletesen.

Boris Johnson varsói látogatása alatt, egy lengyel katonai bázison – Fotó: Daniel Leal / AFP
Boris Johnson varsói látogatása alatt, egy lengyel katonai bázison – Fotó: Daniel Leal / AFP

Decemberben először belső vizsgálatot indítottak a partik ügyében, hogy megállapítsák, megszegték-e ezeken a kormány által bevezetett járványügyi szabályokat vagy sem. A történtek kivizsgálásával Sue Grayt bízták meg, aki a kabinetiroda egy veterán tagja, és korábban a brit bürokrácia etikai ügyekben illetékes vezetője volt. A belső vizsgálat előrehaladtával Gray több mint háromszáz képet és több mint ötszáz oldalnyi összegyűjtött anyagot adott át a Scotland Yardnak. Így jelentette be a londoni rendőrség január közepén, hogy ők is vizsgálatot indítanak a partik ügyében.

Emiatt viszont azt kérték Graytől, hogy a saját jelentésében addig csak minimálisan említse azokat az összejöveteleket, amiket ők is vizsgálnak, amíg a rendőrségi eljárás nem zárul le. Így aztán a január 31-én nyilvánosságra hozott belső jelentésből fontos részletek maradtak ki, a rendőrségi vizsgálat pedig korábbi nyilatkozatok alapján akár egy évig is elhúzódhat.

Gray az eddig ismertetett jelentésében többek között arról írt, hogy a résztvevők viselkedése egyes általa vizsgált összejöveteleken „nehezen indokolható” és egyes esetekben „nemcsak a kormányzat központjában dolgozóktól elvárt magas színvonal, hanem az egész brit lakosságtól elvárt színvonal súlyos elmulasztása” volt tapasztalható.

Johnson a jelentésre reagálva akkor ígéretet tett, hogy változtatásokat eszközöl a Downing Streeten, valamint kijelentette, hogy érti, mi a probléma, és meg is fogja oldani. Lényegében arról beszélt, hogy megoldja ezt az ügyet is, mint a brexitet. Az ellenzék az ügy miatt lemondásra szólította fel Johnsont, akivel szemben saját Konzervatív Pártján belül is nőtt az elégedetlenség az elmúlt hetekben, a kormányfő népszerűsége pedig történelmi mélypontra esett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!