Környezetváltozásra van szüksége, ezért másik börtönbe helyezik át a norvég tömeggyilkost, Anders Breiviket

2022. február 8. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Másik börtönbe helyezik át Anders Behring Breiviket, a neonáci norvég tömeggyilkost – jelentette be kedden a norvég büntetés-végrehajtási hatóság, a Kriminalomsorgen.

Breivik a Skienben található Telemark fegyintézetből a Ringerike településen működő börtönbe kerül át, amely mindössze tíz kilométerre fekszik Utøya szigetétől, ahol a férfi 2011. július 22-én a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert – többségükben fiatalokat – mészárolt le. Az utøyai tömegmészárlás előtt Oslo kormányzati negyedében egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott föl, amivel nyolc embert ölt meg – írja az MTI.

Ringerike nagyjából 40 kilométerre északnyugatra található Oslótól. A norvég hatóságok a régóta fontolgatott áthelyezést főleg azzal indokolták, hogy Breivik 2013 óta magánzárkában van, így most „környezetváltoztatásra” van szüksége.

Anders Breivik a bírósági meghallgatásán 2022. január 19-én – Fotó: OLE BERG-RUSTEN / Ole Berg-Rusten / NTB
Anders Breivik a bírósági meghallgatásán 2022. január 19-én – Fotó: OLE BERG-RUSTEN / Ole Berg-Rusten / NTB

A 42 éves Breivik a kiszabható legsúlyosabb – 21 évig tartó – börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Az ítélet részét képezik, hogy időnként át kell helyezni őt más fegyintézetekbe.

Az egyik norvég bíróság február elsején utasította el Breivik feltételes szabadon bocsátási kérelmét. Breivik a meghallgatáson ismételten a fogva tartása körülményeire panaszkodott. Áthelyezése pontos dátumát biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. A hírek szerint Breivik a ringerikei börtönben is hasonló körülményekkel lesz kénytelen szembesülni, mint ahol eddig töltötte a büntetését. Breiviket a Telemark fegyintézetben egy háromszobás, tévével és játékkonzollal is felszerelt zárkában, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett őrizték. A bebörtönzése óta őt kísérő pszichiáter elmondása szerint semmilyen változást nem fedezett fel a magatartásában az elmúlt tíz évben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!