Tíz év után kijön luxusbörtönéből és újra bíróság elé áll a norvég tömeggyilkos

2022. január 17. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz börtönben töltött év után kedden bíróság elé áll Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos, hogy kérvényezze 21 évnyi börtönbüntetésének csökkentését, mert szerinte már nem veszélyes a társadalomra – írja az AP hírügynökség. A szélsőjobboldali nézeteket valló terrorista eddig még egyszer sem mutatta annak a jelét, hogy megbánta volna azt a tömegmészárlást, amit 2011-ben rendezett Norvégiában: előbb egy autóba rejtett pokolgéppel megölt nyolc embert Oslóban, majd másfél órával később gépfegyverrel összesen 69, többségében tinédzsert a norvégiai az Utøya szigetén.

Az áldozatok családtagjai és túlélők szerint Breivik csak arra akarja használni a háromnapos tárgyalást, hogy terjessze szélsőséges nézeteit. A háromnapos tárgyalás után közvetlenül nem lesz még meg a bíróság ítélete, arra pár hetet várni kell majd – írja az AP.

Szakértők szerint nem sok esély van arra, hogy enyhítsék Breivik büntetését, amely a norvég törvények szerint kiszabható maximális büntetés egy olyan záradékkal, amely szerint határozatlan ideig fogva tarthatják, ha továbbra is veszélyesnek tekintik a társadalomra. A záradék viszont arra is lehetőséget teremt, hogy az elítélt tíz év elteltével feltételes szabadlábra helyezést kérhet. Ez ad most alapot ahhoz, hogy Breiviket újra meghallgassák.

Breiviket egyébként kitűnő körülmények között, egy háromszobás zárkában, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a Skien börtönben: celláját videójáték konzolokkal, tévével, dvd lejátszóval, elektromos írógéppel is felszerelték. Edzeni is tud, mert kondigépei vannak a zárkában, és naponta kimehet egy nagyobb udvarra is. Leérettségizett és most egyetemen tanul. A bebörtönzése óta őt kísérő pszichiáter szerint semmilyen változást nem fedezett fel az elmúlt tíz évben Breivik magatartásában.

A Breivik okozta norvég traumáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!