Elutasították a tömeggyilkos Breivik kérelmét, börtönben marad

2022. február 1. – 17:04

Elutasították a tömeggyilkos Breivik kérelmét, börtönben marad
In this file photo taken on January 18, 2022 Anders Breivik a tárgyálása első napján, 2022. január 18-án a norvégiai Skien börtönében – Fotó: Ole Berg-Rusten / NTB / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyet tárgyaló norvég bíróság elutasította Anders Breivik feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, így a tömeggyilkosnak vissza kell térnie a börtönbe, hogy folytassa büntetésének letöltését – írja a Reuters.

A most 42 éves, muszlimellenes és neonáci Breivik 2011 júliusában 77 embert ölt meg: előbb egy autóba rejtett pokolgéppel megölt nyolc embert Oslóban, majd másfél órával később gépfegyverrel összesen 69, többségében tinédzsert a norvégiai az Utøya szigetén. A maximális büntetést, 21 évet kapott, de ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy ennek letelte után is veszélyes a társadalomra, a büntetés határozatlan időre meghosszabbítható. Ettől függetlenül az első 10 éve letöltése után neki is lehetősége volt kérelmet benyújtani a büntetése lerövidítésére, ezt utasították most el. Innentől évente adhat majd be ilyen kérelmet.

Breivik azért kérte a szabadon bocsátását, mert megítélése szerint már nem veszélyes a társadalomra, megbánást azonban az elmúlt évtizedben egyszer sem tanúsított. Az áldozatok családtagjai és túlélők szerint Breivik csak arra akarja használni a háromnapos tárgyalást, hogy terjessze szélsőséges nézeteit. Ez a félelem beigazolódni látszott, amikor az első tárgyalási napon náci karlendítéssel lépett a bíróság elé, zakójára és táskájára a fehérek felsőbbrendűségét hirdető jelmondatot tűzött, feltartott egy táblát is ugyanezzel a szöveggel, és egy norvég neonáci mozgalom vezetőjeként mutatkozott be.

A 2011-es tömegmészárlással annak tízéves évfordulóján részletesen is foglalkoztunk, az egyik túlélő is megszólalt a Telexnek, akkori cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!