Trumphoz hasonlították, inkább Boris Johnson lenne a francia szélsőjobb elnökaspiránsa

2022. február 7. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Éric Zemmour szélsőjobboldali francia elnökjelölt a világ vezetői közül Boris Johnson brit miniszterelnökhöz érzi magát a legközelebb, idézi a politikust a Guardian. Zemmourra gyakran hivatkoznak „francia Trumpként” a volt amerikai elnök populizmusára és bevándorlásellenességére utalva.

A politikus a France Inter reggeli hírműsorában szerepelt, amikor populista vezetőkről kérdezték. Az interjú készítője Donald Trump, Jair Bolsonaro brazil elnök és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter nevét hozta fel mint potenciális példaképeket Zemmournak. Ő viszont meglepve konstatálta, hogy Johnson nem lett megemlítve. Szerinte ugyanis kétségkívül a brit kormányfő az a vezető, akihez kulturálisan és intellektuálisan a legközelebb áll, illetve ugyanúgy európai, mint ő, „csak persze angol”.

Éric Zemmour egy lille-i kampánygyűlésen 2022. február 5-én – Fotó: Samuel Boivin / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Éric Zemmour egy lille-i kampánygyűlésen 2022. február 5-én – Fotó: Samuel Boivin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nem ez az első alkalom, hogy Zemmour inkább Johnsonhoz hasonlítja magát, mintsem Trumphoz. Többször rámutatott, hogy ő és Johnson is újságíróként kezdték karrierjüket, ráadásul mindketten jegyeztek történelmi témájú könyveket: Zemmour Franciaországról, Charles De Gaulle-ról és Napóleonról, Johnson pedig Winston Churchillről írt.

Novemberben ezt mondta Johnsonról: „Sok közös van bennünk, de a legfontosabb, hogy ő egy olyan választási stratégiát alkalmazott, amelyet én is javaslok: a munkásosztály és a hazafias középosztály azon részének szövetségét, amely vissza akarja állítani a francia szuverenitást, és meg akarja védeni tragikusan veszélyeztetett identitását”.

Zemmour egy ultranacionalista, zéró bevándorlást hirdető, „a franciák az elsők” programmal indul az elnökválasztáson, és a civilizációk összecsapásáról beszél „nemcsak kelet és nyugat, hanem az iszlám és a keresztény világ között Európában”.

A 63 éves Zemmour 2021-ben üstökösként robbant be a francia politikába. A szélsőjobb új fenegyereke szókimondásával és nyílt bevándorlásellenességével híresült el, ám vállalt értelmiségi múltja és kampányának komoly ideológiai vonulata elüt a megszokottól. A publicistából lett politikust emellett folyamatosan botrányok övezik: első kampánygyűlésén rögtön nyakon ragadták, majd gyűlöletkeltés miatt 10 ezer eurós büntetésre ítélte egy párizsi bíróság. A radikális jobboldal új sztárját itt mutattuk be részletesebben.

A Politico legutóbbi összesítése szerint február 4-én, alig több mint két hónappal az elnökválasztás első fordulója előtt Emmanuel Macron francia elnök 24 százalékon állt, mögötte a szintén szélsőjobboldali, a kampányához egy magyar banktól 3,7 milliárd forintnyi kölcsönt kapott Marine Le Pen és a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse 16-16 százalékkal következett. Zemmour 14 százalékon állt, de a legutóbbi felmérésekben megint közelebb került Le Penhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!