Hamis videóval kreálhat ürügyet Oroszország az ukrajnai invázióhoz, az amerikaiak szerint már castingolják a színészeket

2022. február 3. – 22:53

frissítve

Hamis videóval kreálhat ürügyet Oroszország az ukrajnai invázióhoz, az amerikaiak szerint már castingolják a színészeket
Tankok felsorakoztatva az ukrán–orosz-határ mentén, az oroszországi Jelnija közelében február 2-án – Fotó: Handout / Satellite Image, Maxar Technologies / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hamis támadásról szóló „erőszakos” videó segítségével kreálna ürügyet egy ukrajnai invázióhoz Oroszország, állítja név nélkül az Egyesült Államok kormányának egyik magasrangú tisztviselője a CNN-nek. A propagandavideóban lenne egy megrendezett álrobbantás, holttestekkel, gyászolókat ábrázoló színészekkel, megsemmisült helyszínek és katonai felszerelések képeivel, írta meg elsőként a Washington Post.

A hamis támadás egy orosz szuverén terület vagy orosz emberek ellen irányulna, és „Oroszország katonai műveleteinek alátámasztása érdekében” kerülhetne nyilvánosságra az amerikai tisztviselő szerint:

„Ha kikerül a videó, az megadhatja Putyinnak azt a szikrát, amire szüksége lenne ahhoz, hogy megalapozottan kezdeményezzen katonai műveleteket.”

Sőt, a forrás szerint már toboroztak is színészeket a propagandavideóhoz, az állítólagos támadók eszközeit pedig úgy állítanák be, mintha Ukrajnából vagy egy szövetséges országból, például Törökországból érkeztek volna.

„Ez azért mutatja, mekkora cinizmus uralkodik a konfliktus másik oldalán. Nem mondhatjuk persze azt, hogy ezt biztosan be fogják vetni. De fontolóra vehetnek egy ilyen opciót, hiszen a múltban is használtak már hasonló ürügyeket katonai akciók igazolására”

– mondta Jon Finer helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön az MSNBC-nek. Finer szerint a videó koncepcióját azért hozta nyilvánosságra az amerikai fél, hogy „sokkal nehezebbé tegyék az oroszok számára, hogy utólag azt állítsák, bárhogy is döntöttek, azt kellett tenniük”. Moszkva egy ilyen támadás esetén is szeretné úgy beállítani az akciót, mintha az orosz nemzetiségű ukrajnaiakat akarnák megvédeni – ha pedig Kijev ellentámadásba lendül, azt is az oroszok a saját javukra fordíthatják.

Nem ez az első alkalom, hogy az amerikai hírszerzés információkat oszt meg az oroszok aktivitásáról Kelet-Ukrajnában: pár hete arról adott hírt a CNN, hogy Oroszország operatív csoportot állított fel arra, hogy egy hamis zászlós művelettel provokáljanak ürügyet egy invázióhoz.

A feszültség miatt csütörtökön telefonon tárgyalt egymással Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök, ezen az MTI beszámolója szerint szó esett az ukrán helyzet mellett Oroszország biztonsági garanciaigényeiről is. Ez volt a harmadik telefonbeszélgetésük a héten, a két elnök pedig megállapodott arról is, hogy előkészítenek egy személyes találkozót is – erre feltehetően Moszkvában kerülhet sor.

Arról, hogyan keveredett Ukrajna miatt hidegháborús retorikába egymással az Egyesült Államok és Oroszország, itt olvashat bővebbenebben a cikkünkben pedig helyszíni beszámolót olvashatnak arról, hogyan éli meg a feszültséget Kijev lakossága.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!