Rendezné a jogi viszályt Brüsszellel a lengyel elnök, megszüntetné a politikai célokra használt fegyelmi testületet

2022. február 3. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megszüntetné az Európai Unió által kifogásolt fegyelmi kamarát a lengyel legfelsőbb bíróságon Andrzej Duda köztársasági elnök, írja az MTI. Duda csütörtökön jelentette be, hogy erről nyújt be törvénytervezetet a parlament elé, a kormánypártokhoz húzó elnök javaslatával párhuzamosan azonban a lengyel kormány is benyújt majd egy másik tervet a kamara megszüntetésére.

Lengyelország legfelsőbb bíróságán még 2018-ban hozta létre a fegyelmi kamarát a jobboldali-populista kormány, azzal a céllal, hogy külön testület foglalkozzon az igazságügyi dolgozók erkölcsöt vagy törvényt sértő kihágásaival. Kritikusai szerint viszont nem ez a kamara valódi célja, hanem a varsói kormány politikai ellenfeleinek elhallgattatása jogi eszközökkel.

Az Európai Unió Bírósága már tavaly júliusban kimondta, hogy a testület nem biztosítja a pártatlanság és a függetlenség garanciáit, ezért fel kell függeszteni a kamara tevékenységét – Varsó viszont ezt nem hajtotta végre. Emiatt az Európai Bíróság ősszel napi egymillió eurós bírságot szabott ki a lengyel kormányra, amelynek persze ezt esze ágában sincs befizetni.

Azonban az utóbbi hetekben enyhülni látszik az uniós intézmények vitája a lengyel kormánnyal: Mateusz Morawiecki miniszterelnök már tavaly októberben arról beszélt, hogy Varsó beszántja a fegyelmi kamarát, most pedig konkrétabb lépéseket készítene elő az államfő is.

Andrzej Duda lengyel államfő még tavaly nyáron németországi látogatásán – Fotó: Bernd von Jutrczenka / AFP
Andrzej Duda lengyel államfő még tavaly nyáron németországi látogatásán – Fotó: Bernd von Jutrczenka / AFP

Andrzej Duda terve szerint létrehoznának „egy teljesen új szerkezetű” kamarát a legfelsőbb bíróságon, amely szintén az igazságügyi dolgozók fegyelmi ügyeivel foglalkozna, tagjait viszont nem a kormány jelölné ki, hanem sorsolással választanák ki. A megszüntetendő fegyelmi kamara tagjai pedig vagy a legfelsőbb bíróság más testületeiben folytathatják a munkát, vagy nyugdíjba vonulhatnak.

Duda bízik abban, hogy a tervezettel rendezni tudják a fegyelmi kamara körüli vitákat, és rendezni tudja a lengyel kormány is a viszonyát az Európai Bizottsággal – amely többek között a lengyel igazságügyi reformok miatt nem hagyta eddig jóvá az ország uniós helyreállítási tervét. Az 58 milliárd euró értékű csomag visszatartása egyébként a kormánypárt politikusai szerint sérti a jogállamiságot.

Bár az államfő és a kormány is a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) támogatója, Duda terveire a párt csak annyit reagált, „tisztelettel fogadják” a kezdeményezést, azonban a kormány egy másik, független projekttel rendezné a fegyelmi kamara ügyét.

Arról, hogy miért veszélyes a lengyel kormány jogi csatározása Brüsszellel, ebben a cikkünkben írtunk bővebben – a lengyel-magyar ügyekben jártas jogászprofesszor, Armin von Bogdandy pedig ebben az interjúban mondta el a Telexnek, hogyan használja a bíróságokat politikai célokra a varsói kormány, és hogy miben „okosabb” jogi kérdésekben a budapesti vezetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!