Szünetelteti a kötelező oltás ellen tüntető kanadai kamionosoknak szánt adományozást a GoFundMe

2022. február 3. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

A GoFundMe adománygyűjtő oldal szünetelteti a kötelező oltás ellen tüntető kanadai kamionosok részére való adományozásokat – írja a BBC.

A kanadai kamionosok tiltakozás azután robbant ki, hogy január 15-én életbe lépett a kanadai kormány novemberi döntése, amely koronavírus elleni védőoltás hiányában 14 napos karanténra kötelezi az Egyesült Államokból érkező kamionosokat. Iparági tisztségviselők szerint a határon áthaladó járművezetők kb. 90 százaléka oltott, ám többen szabadságjogaik védelmére hivatkozva ellenállnak.

Az ország fővárosába, Ottawába tartó konvojokról, illetve magáról a demonstrációról a Telexen is beszámoltunk, kiemelve azt a kanadai, illetve a nemzetközi médiában is visszatérő, a tüntetésről készült videók és képek alapján is reálisnak tűnő tényt, hogy néhány ezer tüntető és pár száz jármű lehet a helyszínen.

A „Freedom Convoy 2022” elnevezésű adománygyűjtő kampány szerda délutánra már több mint 10 millió kanadai dollárt gyűjtött össze, amiből egymilliót már át is adtak a tiltakozás szervezőinek. Több kanadai tisztviselő is jogi lépéseket javasolt az adománygyűjtő platform ellen, hogy így akadályozzák meg a további adományok küldését.

„Az adománygyűjtés jelenleg szünetel és felülvizsgálat alatt áll annak érdekében, hogy megfeleljen a szolgáltatás feltételeinknek, az alkalmazandó törvényeknek és szabályozásoknak. Csapatunk a nap 24 órájában dolgozik és mindent megtesz a szervezők és az adományozók védelme érdekében” – állt a Freedom Convoy adománygyűjtő oldalán szerda este megjelent közleményben.

Tüntetők Ottawában 2022. február 2-án – Fotó: KADRI MOHAMED / 2022 Anadolu Agency via AFP
Tüntetők Ottawában 2022. február 2-án – Fotó: KADRI MOHAMED / 2022 Anadolu Agency via AFP

A GoFundMe külön közleményben közölte: „Az Ottawában történt események széles körű vitát generáltak a Freedom Convoy 2022 elnevezésű adománygyűjtésről. Azonosítjuk a szervezőt, azt, hogy kinek gyűjtenek pénzt, felderítjük a szervező és az adomány címzettjének kapcsolatát, valamint azt, hogy a pénzt hogyan fogják felhasználni. Ha a szervező valaki más nevében gyűjt pénzt, akkor az összegyűjtött összeg egy részét vagy egészét visszatartjuk, amíg a kedvezményezettet hozzá nem fér az összeghez. (…) Szigorúan tiltjuk az olyan felhasználói tartalmakat, amelyek az erőszakot támogató viselkedést tükröznek vagy támogatják.”

A tiltakozás vezetői egyelőre nem kommentálták a GoFundMe lépését. Peter Sloly ottawai rendőrfőnök korábban azt sugallta, hogy az adományok nagy része az Egyesült Államokból érkezett.

A Freedom Convoy első kamionjai január 28-án érkeztek meg Ottawába, és azóta sem mentek el onnan. Az azóta eltelt napokban a demonstráció túlnyomórészt békésen zajlott, de incidensekre is sor került. Néhányan az ismeretlen katona sírján táncolva filmezték magukat, egy belvárosi bevásárlóközpontot pedig bezártak, mert a betérő tüntetők nem voltak hajlandóak maszkot viselni. Ennél komolyabb problémának tűnik, hogy Ottawában az utóbbi napokban egyre szélsőségesebb csoportok is csatlakoztak a tüntetőkhöz, feltűntek a horogkeresztes és konföderációs zászlók. Tamara Lich, a konvoj egyik főszervezője korábban egy Facebook-élőben ítélte el a megmozduláshoz csapódó szélsőséges tüntetőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!