Kitartanak a hidegben a kanadai parlament elé vonult kamionosok

2022. január 30. – 20:53

Kitartanak a hidegben a kanadai parlament elé vonult kamionosok
Fotó: Michael Chisholm / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Napsütéses, de rendkívül hideg az idő Ottawában, ahol második napja tiltakoznak a fővárosba vonult kamionosok a kanadai parlament épületénél. A Szabadságkonvojnak nevezett demonstrációban egész Kanada területéről kamion- és teherautókonvojok érkeztek Ottawába, hogy a kötelező oltást vagy kéthetes karantént előíró új szabályok ellen tüntessenek.

A CBC kanadai közszolgálati adó információi szerint

Justin Trudeau miniszterelnököt családjával együtt még szombaton biztonságos helyre szállították otthonukból.

A tiltakozók több tucat kamionnal és más járművekkel elzárták a belváros néhány utcáját, a parlament épülete előtt a képek alapján vasárnap néhány ezren lehetnek:

A képviselők a téli szünet után hétfőn állnának újból munkába, a teherautósofőrök egy része azt állítja, addig marad a helyszínen, amíg a kötelező oltásra vonatkozó intézkedéseket vissza nem vonják.

A tiltakozás szombaton békésen zajlott, csak néhány incidens történt. Az egyik tüntető az ismeretlen katona sírján táncolva filmezte magát, néhány zászlóra horogkeresztet varrtak, egy belvárosi bevásárlóközpontot pedig bezártak, mert a tüntetők nem voltak hajlandóak maszkot viselni. A rendőrség senkit nem vett őrizetbe, írja a Reuters.

A tiltakozók vasárnap sokkal szigorúbb intézkedésekre számíthatnak, a rendőrök megerősítették a nemzeti emlékművek, különösen a Nemzeti Háborús Emlékmű körüli védelmet, miután felháborodást keltettek a közösségi médiát ellepő képek, amiken a tüntetők táncolnak, isznak, vizelnek.

Ottawa polgármestere, Jim Watson vasárnapi sajtótájékoztatóján arra kérte a tüntetőket, hogy viselkedjenek tisztelettudóbban a városban, és hagyják a helyieket a normális életüket élni, írja a CityNews. Watson szerint a hétvége folyamán történt pár incidens beárnyékolja a kamionosok üzenetét.

„Nem mehetsz csak úgy át a szomszédba, nem dudálhatsz és bömböltetheted a zenét egész éjjel, hogy a gyerekek aludni se tudjanak tőle, nem zaklathatsz 17-18 éveseket egy gyorsétteremben, amiért nem szolgálnak ki, ha nem viselsz maszkot” – mondta.

„Ez nagyon megvetendő viselkedés. Azt üzenem a kamionosoknak, hogy megvolt a tüntetésük, ideje hazamenniük.”

A tiltakozás azután robbant ki, hogy január 15-én életbe lépett a kanadai kormány novemberi döntése, amely koronavírus elleni védőoltás hiányában 14 napos karanténra kötelezi az Egyesült Államokból érkező kamionosokat. Kanada 120 ezer ingázó kamionosának mintegy 90%-a már be van oltva, ami messze meghaladja az országos 79%-os átlagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!