A sofőröktől elvárt oltás ellen tiltakozó kamionosok zúdulnak Kanada fővárosára

2022. január 28. – 18:24

A sofőröktől elvárt oltás ellen tiltakozó kamionosok zúdulnak Kanada fővárosára
A sofőrök oltása ellen tiltakozók konvoja Torontó mellett 2021. január 27-én – Fotó: Cole Burston / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egész Kanada területéről kamion- és teherautókonvojok vonulnak a fővárosba, Ottawába, hogy a kamionsofőröknek kötelező oltást vagy kéthetes karantént előíró új szabályok ellen tüntessenek szombaton, írja a Guardian. A brit lap beszámolója szerint időközben a tüntetők egy része kiszélesítette követeléseit, és többek között az összes járványügyi intézkedés visszavonását és a szövetségi kormány lemondását akarja elérni. A Facebook-oldalukra pedig azt írták ki, hogy minden kötelező oltást elutasítanak. A konvojokhoz útközben is csatlakoztak tiltakozók, mások az út mellett várták a járművek érkezését.

A tiltakozás azután robbant ki, hogy január 15-én életbe lépett a kanadai kormány novemberi döntése, amely koronavírus elleni védőoltás hiányában 14 napos karanténra kötelezi az Egyesült Államokból érkező kamionosokat. Iparági tisztségviselők szerint a határon áthaladó járművezetők kb. 90 százaléka oltott, ám többen szabadságjogaik védelmére hivatkozva ellenállnak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdai beszédében „elenyésző kisebbségnek” nevezte a tiltakozókat, akik „elfogadhatatlan nézeteket” vallanak, és nem képviselik a kanadai társadalom egészét. Az ellenzéki Konzervatív Párt néhány prominens arca viszont a sofőrök mellett szólalt fel, azzal érvelve, hogy a döntés felesleges terhet ró a fuvarozókra egy olyan pillanatban, amikor az ellátási láncok akadozásai miatt már így is üresek az élelmiszerboltok polcai.

A megmozdulást nagy nemzetközi érdeklődés övezi, többek között a a saját elmondása szerint amúgy oltott, de a kötelező vakcinát ellenző Elon Musk és Donald Trump Jr. is támogatását fejezte ki a sofőrök iránt. A mozgalom ezenkívül rendelkezik egy 275 ezer fős támogatói csoporttal Facebookon, és eddig 5,5 millió kanadai dollár (kb. másfél milliárd forint) értékű adományt gyűjtöttek össze a GoFundMe weboldalán. A honlap azóta bejelentette a pénzek befagyasztását, ameddig a tüntetést szervezők tisztázzák, hogyan tervezik elkölteni azokat.

Kanadai kamionosok megmozdulását támogató tüntető egy Trudeau-t gyalázó molinóval – Fotó: Arindam Shivaani / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Kanadai kamionosok megmozdulását támogató tüntető egy Trudeau-t gyalázó molinóval – Fotó: Arindam Shivaani / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Jessica Davis, a kanadai kormány egy korábbi hírszerzési elemzője szerint azonban a pénzmozgások gyorsasága és a sok névtelen adakozó komoly kérdéseket vetnek fel. Szerinte a külföldi pénzügyi tevékenység „jól látható”, így nem lehet tudni, ténylegesen mennyi kanadai van a támogatók között, és nem inkább arról van-e szó, hogy világszerte hány ember próbálja kifejezni szembenállását az oltási kötelezettséggel és a kapcsolódó politikai célkitűzésekkel.

A kanadai tüntetők mögött részben egy Canada Unity nevű csoport áll, amely alkotmányellenesnek tekinti a járványügyi korlátozásokat. A szervezet egy „egyetértési memorandum” névre keresztelt dokumentumot kíván bemutatni személyesen a kanadai parlament képviselőinek, és egy bizottság felállításával a korlátozások visszavonásában bíznak.

Egyes tiltakozók agresszivitása – voltak, akik a kórházak körüli forgalom megbénításáról vagy Trudeau elleni támadásról is beszéltek –, és az ehhez hasonló, valóságtól elrugaszkodott követelései miatt néhányan már elkezdték a Capitolium 2021. január 6-i ostromához hasonlítani a megmozdulást. Az extrém hangoktól azonban egyes szervezők élesen elhatárolódtak, szerintük ezek nem tükrözik az összes tiltakozó véleményét. Ilyen volt például az a Tamara Lich, aki egy videóban szólított fel mindenkit a békés tüntetésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!