Többé nem járhatnak gépfegyverrel vidámparkba a tálib harcosok

2022. február 2. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Többé nem viselhetnek fegyvert az afganisztáni vidámparkokban a tálib harcosok – közölte szerdán a tálibok szóvivője.

„Az Iszlám Emirátus mudzsahedjei nem léphetnek be a vidámparkokba fegyverekkel, katonai egyenruhákkal és járművekkel. Kötelesek betartani a vidámparkok minden szabályát és előírását” – közölte a tálibok fő szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren. Ezzel a lépéssel alighanem a nemzetközi megítélésükön próbálnak meg javítani.

Tálib harcosok a kabuli vidámparkban 2021. oktber 8-án – Fotó: Jorge Silva / Reuters
Tálib harcosok a kabuli vidámparkban 2021. oktber 8-án – Fotó: Jorge Silva / Reuters

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele után ellepték a közösségi médiát a vidáman dodzsemező és körhintázó tálib harcosokról készült felvételek. A Reuters által megszólaltatott harcosok többsége azt mondta, korábban még sosem jártak az afgán fővárosban, Kabulban. A beszámoló szerint néhányan már alig várták, hogy meglátogathassák a vidámparkot és a város nyugati részén található csónakázótavat, mielőtt visszatérnének az ország különböző részein teljesítendő feladataikhoz.

Az Egyesült Államok húsz év után, 2021-ben vonta ki katonái nagy részét Afganisztánból, ami lehetőséget teremtett a táliboknak, hogy ismét uralmuk alá vonják az országot. Augusztusban komolyabb harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. A húsz évig tartó afganisztáni háború utolsó heteiről ebben a cikkben írtunk bővebben, a tálib hatalomátvétel okairól pedig ebben a cikkben írtunk részletesen. Videós riportunkban Kabulban afgán nők mondták el, hogyan élik meg a mindennapokban a tálibok uralmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!