Washington felszólította az amerikai diplomaták családtagjait, hagyják el Belaruszt

2022. február 1. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai külügyminisztérium felszólította Belarussziában szolgálatot teljesítő diplomatáinak családtagjait, hogy hagyják el az országot a térségbeli biztonsági feszültségek és a helyzet kiszámíthatatlansága miatt – írja az MTI.

Washingtoni szerint aggodalomra ad okot, hogy Oroszország „szokatlan módon” csapatokat vezényelt Belarussziába, annak Ukrajnával közös határára. Oroszország és Belarusz már korábban bejelentette, hogy Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnéven február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak, amelyet az orosz-fehérorosz Szövetségi Államnak a nyugati határok védelmét célzó megállapodásai irányoznak elő.

Az amerikai kormány ukrajnai képviseletein már január közepén csökkentette a létszámot, és arra kérte a diplomaták családtagjait, hogy hagyják el az országot.

Az Egyesült Államok és a NATO veszélynek tekinti, hogy Oroszország ukrajnai határa mentén mintegy százezer katonát vont össze. Attól tartanak, hogy ez Ukrajna lerohanásának előkészítése annak érdekében, hogy az ország ne csatlakozhasson a NATO-hoz. Oroszország ugyanakkor rendszeresen visszautasítja, hogy le akarná rohanni Ukrajnát.

A Telex ott van Ukrajnában, helyszíni riportunkat Kijevből itt olvashatják.

Oroszország még nem adott választ az Egyesült Államoknak a biztonsági garanciák ügyében – közölte kedden Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes.

A diplomata azután nyilatkozott így, hogy az amerikai külügyminisztérium egy meg nem nevezett szóvivője hétfőn azt mondta, az amerikai kormány újabb írásbeli választ kapott Oroszországtól az ukrajnai válság enyhítésére tett korábbi javaslataira.

Grusko szerint „ez nem felel meg a valóságnak”. Oroszország továbbra is „kombinált” választ készít elő az Egyesült Államoknak és a NATO-nak – tette hozzá. Megerősítette, Szergej Lavrov NATO-tagoknak levélben elküldött kérdései arra vonatkoztak, hogy Moszkva partnerei hogyan értelmezik a „biztonság oszthatatlanságának” elvét. Moszkva még dolgozik a Washington ellenjavaslataira adott tényleges válaszon.

Moszkvában kedden tárgyal Orbán és Putyin.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!