Moszkva: Oroszország nem fenyegeti Ukrajnát, nincs szüksége háborúra

2022. január 30. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO nehezen nevezhető védelmi szövetségnek a Jugoszláviában, Líbiában és Afganisztánban végrehajtott műveletei alapján – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna által vasárnap leadott interjújában, írja az MTI.

„A Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól (az orosz garanciaigényekre) Brüsszelben kapott válasz büszkén állítja, hogy a NATO védelmi szövetség. Nehéz védelminek nevezni.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy majdnem három hónapig bombázták Jugoszláviát, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát megszegve hatoltak be Líbiába, és hogy miként viselkedtek Afganisztánban”

– mondta. Az orosz orosz külügyminiszter szerint a NATO

  • a hidegháború végével elvesztette védelmi jellegét,
  • a berlini fal leomlása után pedig folytatta az új tagok befogadását.

Lavrov szerint Oroszországnak a kölcsönös tiszteleten alapuló, egyenrangú kapcsolatokat akar az Egyesült Államokkal és a világ más országaival. Nehezményezte, hogy a Nyugat szerinte nem tartotta be a Moszkvának adott ígéreteit, ezért Oroszországnak már nem elég az írásban lefektetett politikai kötelezettségvállalás, de jogi értelemben is kötelező garanciákat követel. A külügyminiszter emlékeztetett, hogy Vlagyimir Putyin ezt már a 2007-ben megfogalmazta, csak az orosz vezetőt nem hallották meg akkor.

„Jelenleg azt mondani, hogy Oroszország fenyegeti Ukrajnát, teljes képtelenség, nem létezik ilyen fenyegetés”

– jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára vasárnap Szentpéterváron újságíróknak.

„Nem akarunk háborút, egyáltalán nincs rá szükségünk”

– hangsúlyozta Patrusev, rámutatva, hogy az ukrán kormánypolitikusok maguk is úgy nyilatkoztak, hogy nincs orosz fenyegetés.

Ahogyan erről összefoglaló cikkünkben is írtunk, az orosz-ukrán válságban eddig a pszichológiai hadviselésé és a nyomásgyakorlásé a főszerep, de túl sok indulat és túl sok katona vonult fel ahhoz, hogy garantálható legyen a tárgyalásos rendezés a konfliktusban, amely Ukrajnát érinti, valójában azonban az európai biztonságról szól.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón elismerte, hogy érkezett amerikai megkeresés amerikai csapatok ideiglenes Magyarországra telepítéséről. Az orosz állami médiában közben vezető hír, hogy a magyar honvédelmi miniszter szerint nincs szükség a NATO-ra Ukrajna miatt

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!