Szavakban egységbe forrt a Nyugat az ukrán határnál felsorakozó orosz katonákkal szemben

2022. január 25. – 08:56

frissítve

Szavakban egységbe forrt a Nyugat az ukrán határnál felsorakozó orosz katonákkal szemben
Egy ukrán katona szolgálatot teljesít a Donyec-medencében – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök szerint teljes egyetértés van az Egyesült Államok és az európai nagyhatalmak vezetői között abban, hogy az Ukrajna határaihoz vezényelt orosz csapatok veszélyeztetik a térség stabilitását és biztonságát.

A BBC beszámolója szerint Biden úgy fogalmazott, hogy „nagyon-nagyon jó megbeszélésen vannak túl” a francia, a német, az olasz és a lengyel féllel. A hívásba bekapcsolódott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az Európai Unió meg nem nevezett tisztségviselője is.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője szerint abban mindenki egyetértett, hogy nemzetközi egységre van szükség az agresszív orosz fellépés ellen.

London azonnali és példátlan szankciók bevezetését sürgette arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Moszkva tagadja, hogy invázióra készülne, noha százezer katonát küldtek az ukrán határ közelébe. Válaszul az Egyesült Államok 8500 katonát helyezett készenlétbe, hogy „szükség esetén” Kelet-Európába helyezzék át őket.

A Pentagon szóvivője sietett tisztázni, hogy a csapatok csak a NATO gyors reagálású egységének (ez körülbelül negyvenezer katonát jelent) nyújtanának támogatást, és szintén NATO-tag kelet-európai országokba vezényelnék őket, arról nincs szó, hogy esetleg ukrán földre lépjenek. „Felkészültünk, hogy támogatást nyújtsunk a szövetségeseinknek, ha szükség van rá” – mondta John Kirby.

Néhány NATO-tagállam, köztük Dánia, Spanyolország, Franciaország és Hollandia azt tervezi, hogy vadászgépeket és hadihajókat küldene Kelet-Európába, hogy megerősítsék a térség védelmét.

További fontos hírek a témában:

Nagy-Britannia hazarendeli a követségi dolgozók családtagjait Ukrajnából>>>

Korábban az Egyesült Államok is felszólította erre a diplomatáik családtagjait>>>

A magyar külügy nem tervez hasonlót, és az utazási szabályokon sem változtatnak>>>

Ferenc pápa egynapos békeimát kért a hívektől>>>

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!