Egynapos békeimára szólította fel híveit Ferenc pápa Ukrajna iránti aggodalmát kifejezve

2022. január 23. – 14:34

frissítve

Egynapos békeimára szólította fel híveit Ferenc pápa Ukrajna iránti aggodalmát kifejezve
Ferenc pápa az Isten igéjének vasárnapja alkalmából tartott szentmisén imádkozik 2022. január 23-án a vatikáni Szent Péter-bazilikában – Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Aggodalommal követem az egyre növekvő feszültséget, amik újra csapást mérhetnek Ukrajna békéjére, és veszélybe sodorhatják Európa biztonságát, ami még súlyosabb következményekkel is járhat”

– mondta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédében az egyre elmérgesedő orosz-ukrán konfliktusról, tudósított a Reuters. A békés megoldásért nemzetközi imanapot hirdetett a katolikus egyházfő január 26-ára, emellett párbeszédre szólított fel a válság enyhítése érdekében. Minden jóakaratú emberhez fordult, hogy az imanapon imádkozzon azért, hogy minden politikai kezdeményezés

„az emberi testvériséget szolgálja, ne pedig különböző pártok érdekeit.”

Arról a Vatikán egyelőre nem közölt részleteket, hogy maga Ferenc pápa milyen formában gyakorolja majd az általa meghirdetett imanapot.

A katolikus egyházfő nem véletlen aggódik a békéért. Az elmúlt napokban egyre komolyabbá vált az Ukrajna és Oroszország közti konfliktus, amelyben a héten tartott tárgyalások sem hoztak érdemi előrelépést. Egyre látványosabban mozgolódik az orosz hadsereg az ukrán határ környékén, de Ukrajnába is egyre több fegyver érkezik, elsősorban az Egyesült Államok „jóvoltából”. Az első hadianyagot szállító repülő már megérkezett az amerikai erőktől Ukrajnába, a brit külügy pedig eközben titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint az orosz vezetés egy oroszbarát elnököt akar hatalomba juttatni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!