Oroszbarát ukrán elnököt akarhat hatalomba juttatni az orosz vezetés a brit külügy szerint

2022. január 23. – 07:44

frissítve

Oroszbarát ukrán elnököt akarhat hatalomba juttatni az orosz vezetés a brit külügy szerint
Vlagyimir Putyin orosz elnök plakátját használják céltáblának az Oroszország által támogatott szakadárokkal közös frontvonalon, Zolote falu közelében, Ukrajnában 2022. január 21-én.

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Moszkva egy újabb ukrajnai inváziót fontolgat, Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben a brit külügyminisztérium értesülései szerint – írja a Sky News.

Az orosz vezetés egyik potenciális jelöltje Jevhenyij Murajev egykori ukrán parlamenti képviselő lehet. A brit külügyminisztérium közleménye mellette négy olyan ukrán politikust említ, akik szerintük az orosz hírszerzéssel szoros viszonyt ápolnak:

  • Szerhij Arbuzov, aki 2012 és 2014 között első miniszterelnök-helyettes, 2014-ben ügyvezető miniszterelnök volt Ukrajnában,
  • Andrij Klujev, Viktor Janukovics egykori ukrán elnök volt kabinetfőnökét, aki szintén betöltötte a miniszterelnök-helyettesi tisztséget,
  • Volodimir Sivkovics, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács alelnöke volt,
  • és Mikola Azarov, aki 2010 és 2014 között Ukrajna miniszterelnöke volt.

A felsoroltak némelyike kapcsolatban van olyan orosz hírszerzési tisztekkel, akik részesei az Ukrajna elleni esetleges támadás tervezésének, írja az MTI a brit külügy közleménye alapján. A külügyminisztérium nem részletezte bővebben, hogyan valósítanák meg ezt az összeesküvést, a brit sajtó pedig „rendkívül szokatlan” lépésnek nevezte a külügy közleményét, amely a jelek szerint kifejezetten titkosított hírszerzési adatokon alapul.

A Guardian arról ír, hogy az ukrán politikusok szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a kormányt le lehetne váltani a főváros, Kijev teljes körű inváziója nélkül.

Az öt megnevezett férfi közül ráadásul négyen moszkvai száműzetésben élnek, így az orosz vezetéshez fűződő kapcsolataik nem számítanak új információnak.

A brit külügy állításait gyengíti az is, hogy a Moszkva által támogatott „potenciális elnökjelöltjeként” emlegetett Murajev az Observernek azt nyilatkozta: nem valószínű, hogy Moszkva bábkormányának élére állna, és arról is beszélt, hogy ki is van tiltva Ukrajnából.

Ukrajna jelenlegi elnöke, az EU-s és NATO-s csatlakozáson dolgozó Volodimir Zelenszkij már tavaly novemberben arról beszélt, hogy Oroszország államcsínyt akarhat előkészíteni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!