Zelenszkij szerint államcsínyre készülnek Ukrajnában

2021. november 26. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy tájékoztatást kapott egy lehetséges államcsíny előkészítéséről Oroszország képviselői és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével, írja az MTI.

Zelenszkij szerint titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is arról tanúskodnak, hogy Ukrajna és Oroszország bizonyos képviselői december 1-2-ára készítik elő az államcsínyt ellene, és úgy beszélnek Ahmetov részvételéről az akcióban, mintha ő ebbe már beleegyezett volna. Zelenszkij ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Ukrajna leggazdagabb üzletembere nagy hibát követ el, ha az ukrán állam ellen száll harcba, és ha parlamenti képviselőkkel készül új pártot készül alapítani. Ezért meghívta őt a hivatalába, hogy személyesen beszéljenek erről.

Zelenszkij azt hangoztatta, hogy

  • nem fogja elhagyni az országot, mint Viktor Janukovics volt elnök,
  • nem fogja csitítani a tüntetőket, mint Petro Porosenko exállamfő, ellenben
  • tovább dolgozik hivatalában, és ott várja a tüntetőket.

Szerinte hecckampány folyik ellene a médiában az oligarchaellenes törvény miatt. Zelenszkij és Ahmetov kapcsolata azután romlott meg, hogy a parlament elfogadta az elnök által beterjesztett oligarchaellenes törvényt. Ahmetov viszont cáfolja, hogy megváltozott volna a hangnem közte és az elnöki hivatal képviselői között, és tagadja, hogy emiatt az érdekeltségébe tartozó tévécsatornák élesebben kezdték bírálni az államfőt.

Az elnök szerint az Ukrajna határainál nagy létszámú csapatokat állomásoztató Oroszország és az általa támogatott kelet-ukrajnai szakadárok bármelyik napon eszkalálhatják a helyzetet, ám több ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió, Törökország és Kanada is jelezte, hogy kész támogatni Ukrajnát, de a segítségnyújtás konkrét formájáról nem kapott információt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!