Elítélte a magyar kormányt a Fudan Egyetem és a Pegasus-ügy miatt az EP szakbizottsága

2022. január 25. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Elítélte az Európai Parlament egyik szakbizottsága a magyar kormányt az izraeli Pegasus kémszoftver jogellenes használata, és a Fudan Egyetem tervezett magyarországi campusa miatt – erről kedden döntöttek a demokratikus folyamatokba történő külföldi beavatkozással és félretájékoztatással foglalkozó különbizottság (INGE) EP-képviselői. A most elfogadott jelentés márciusban kerül majd az EP plenáris ülése elé.

A Népszava arról ír, hogy a jelentést Sandra Kalniete, az Európai Néppárt lett képviselője terjesztette elő, és többek között az szerepel benne, hogy Magyarország Szerbiával együtt segíti Kínát és Oroszországot a geopolitikai céljaik elérésében, valamint a dezinformációik terjesztését a régióban. A jelentés szerint aggasztó, hogy a Fidesz és a Jobbik is szoros kapcsolatot tart fenn a Kremllel. Emellett a dokumentum több javaslatot is tartalmaz arról,

  • hogyan szabályozzák a hamis információkat is terjesztő online platformokat,
  • hogyan segítsék az európaiak tudatosabb médiafogyasztását, és
  • hogyan hárítsák el az ártó szándékú külföldi beavatkozásokat.

A szöveg szerint az EU-nak „elrettentő eszközökre, hatékony szankciórendszerre van szüksége” ahhoz, hogy az ellenséges külföldi szereplők tettei ne maradjanak következmények nélkül.

Magyarország mellett elítélték Lengyelországot is a Pegasus kémszoftver használata miatt – utóbbit maga Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke ismerte el. A magyar kormány hivatalosan ugyan nem mondta ki, hogy megvásárolták az izraeli NSO Group által fejlesztett kémfegyvert, de Kósa Lajos igen, Pintér Sándor belügyminiszter pedig elismerte, hogy használták a szoftvert Magyarországon.

„A most elfogadott jelentéssel európai szintre emelkedett a probléma, amit nap mint nap érzékelünk a hazai közéletben: a kínai és orosz kormány a saját geopolitikai céljainak elérésére használja a magyar kormányt, és sérti meg Magyarország szuverenitását”

– reagált Facebook-posztjában a szakbizottság döntésére a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna. Szerinte Kína és Oroszország a magyar kormányon keresztül indított dezinformációs kampányokat, amivel „destabilizálják a régiónkat”, a Fudan Egyetem tervezett campusa pedig „egy újabb eszköz lesz a Kínai Kommunista Párt kezében”.

Donáth szerint ki kell vizsgálni a Pegasus-ügyet is, hogy kiderüljön, „pontosan kik és miért kémkedtek újságírók, ellenzékiek, államtitkárok és ügyvédek magánéletében”. Frakciója, a liberális Renew Europe több képviselője is azt kezdeményezi, hogy az Európai Parlament állítson fel egy Pegasus-vizsgálóbizottságot, amiben meghallgatnák és akár felelősségre is vonhatnák Orbán Viktort az ügy miatt:

„Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.”

A vizsgálóbizottság mellett európai szinten szabályoznák a liberális képviselők a kiberfegyverek felhasználását, hogy „soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!