Ezúttal egy egyelőre azonosítatlan lövedéket lőtt ki a tengerbe Észak-Korea

2022. január 5. – 05:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre azonosítatlan lövedéket lőtt ki a tengerbe Észak-Korea – közölte a dél-koreai vezérkari parancsnokság (JCS), amelyet a BBC idéz. A japán parti őrség, amely elsőként jelentette a kilövést, azt közölte, hogy

potenciálisan ballisztikus rakétáról lehet szó, de ez egyelőre nem megerősített információ.

Amennyiben a hír igaz, akkor a zárt kommunista rezsimben működő ország ezzel ismét megsértette a fegyverkezési programja miatt életben lévő nemzetközi szankciókat, hiszen az ENSZ megtiltotta Észak-Koreának a ballisztikus és atomfegyver-kísérleteket.

Ha megerősítik az atomkísérletet, ez lenne az első ilyen jellegű kilövés Phenjantól ebben az évben azután, hogy Észak-Korea tavaly ősszel már több rakétát indított útnak, fenyegető jelzést küldve ezzel Japán és Dél-Korea felé is. Szeptember végén egy újfajta légvédelmi rakéta tesztjéről számolt be Phenjan. Igaz, az kérdés, hogy a teszt mennyire volt sikeres technikailag.

„A dél-koreai és az amerikai hírszerzés sürgősen elemzi a történteket”

– áll a JCS közleményében. Kisi Nobuo japán védelmi miniszter a Reuters jelentése szerint azt mondta, hogy a feltételezett ballisztikus rakéta körülbelül 500 km-t (310 mérföldet) repült.

A Magyarországnál alig egyharmaddal nagyobb területű, 25 milliós ország vezetése szerint nukleáris arzenál híján nem kapna elég garanciát az Egyesült Államoktól arra, hogy függetlensége a későbbiekben is biztosított lenne. A mostani rakétakilövésre alig néhány nappal azután került sor, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető kijelentette, Phenjan továbbra is erősíti védelmi képességeit a Koreai-félsziget egyre instabilabb katonai környezete miatt.

Phenjan a Kim és Donald Trump akkori amerikai elnök közötti párbeszéd 2019-es összeomlása óta távol maradt a nukleáris programjáról szóló tárgyalásoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!