Nekimentek a Teslának: minden vállalat, amely Hszincsiangban üzletel, bűnrészes az ott zajló kulturális népirtásban

2022. január 4. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Új bemutatótermet nyitott Kínában a Tesla. De nem akármelyik nagyvárosban, hanem pont Hszincsiang tartományban, ami leggyakrabban az ott élő, muszlim vallású ujgur kisebbséget érő elnyomás miatt szokott bekerülni a nemzetközi hírekbe. A Tesla lépése nem meglepő módon nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban – írja a BBC.

Elon Musk autógyára múlt pénteken, szilveszter napján nyitotta meg új bemutatótermét a tartomány fővárosában, Ürümcsiben. A Weibo közösségi felületen széles körben üdvözölték a nyitást. „Köszönjük, hogy Hszincsiangban terjeszkedtek, boldog új évet!” – írta egy felhasználó, egy másik pedig azt, hogy: „Látjátok, a Tesla támogatja Hszincsiang fejlődését, ellentétben néhány céggel”.

Az eseményt Marco Rubio floridai szenátor sem hagyta szó nélkül. A republikánus politikus azt írta a Twitterén, hogy a Teslához hasonló vállalatok segítenek a Kínai Kommunista Pártnak eltussolni a régióban elkövetett népirtást és az ujgurok rabszolgamunkára való kényszerítését.

Scott Paul, az Amerikai Iparosok Szövetségének (AAM) vezetője is kemény beleszállt a Teslába: „Őszinte leszek: minden olyan vállalat, amely Hszincsiang üzletel, bűnrészes az ott zajló kulturális népirtásban. De a Tesla tettei különösen aljasak”.

Az utóbbi időben a nemzetközi politika porondján is témává vált, hogy Kína nyugati részén, Hszincsiangban számos kutató és civil szervezet szerint átnevelő táborokba zárják és kényszerdolgoztatják az ujgur kisebbség tagjait; de korábban Tibetben, manapság pedig Belső-Mongóliában is hasonlóan kemény eszközökkel lép fel az államhatalom a feltételezett ellenségeivel szemben.

Az Egyesült Államok kongresszusa tavaly év végén elfogadta az „ujgur kényszermunka megelőzési törvényt.” Az ujgur intézkedés lényege, hogy a törvény alapfeltételezése az, hogy az ujgurok lakta tartományból érkező áru kényszermunkával készült, a gyártóknak ezt kell meggyőzően cáfolniuk. Az itt élő muszlimok közül nagyon sokan, egyes becslések szerint 2,5 millióan vannak táborokban. Kína mindezt tagadja, de az Egyesült Államok kormánya és számos jogvédő szervezet szerint Peking népirtást hajt végre a tartományban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!