Az Egyesült Államok elfogadott több törvényt, amely az ujgurok védelmét szolgálja

2021. december 9. – 12:54

Az Egyesült Államok elfogadott több törvényt, amely az ujgurok védelmét szolgálja
Fogyasztásellenes és ujgurpárti tüntetés – Fotó: Romy Arroyo Fernandez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok a jövőben csak olyan terméket vásárol a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, amely bizonyítottan nem kényszermunkával készült.

Az Egyesült Államok kongresszusa szerdán egyetlen ellenszavazattal több fontos döntést is hozott – írja a Reuters. Az „ujgur kényszermunka megelőzési törvényt” a képviselőház elsöprő 428-1 arányban támogatta, ahhoz, hogy ebből hatályos jogszabály szülessen, a szenátusnak is el kell fogadnia és Joe Biden elnöknek is alá kell írnia.

Az ujgur intézkedés lényege, hogy a törvény alapfeltételezése az, hogy az ujgurok lakta tartományból érkező áru kényszermunkával készült, a gyártóknak ezt kell meggyőzően cáfolniuk. Az itt élő muszlimok közül nagyon sokan, egyes becslések szerint 2,5 millióan vannak táborokban. Kína mindezt tagadja, de az Egyesült Államok kormánya és számos jogvédő szervezet szerint Peking népirtást hajt végre ott.

A republikánusok korábban azzal vádolták Joe Bident, hogy lassan haladnak a törvényhozásban, mert az megnehezítené az elnök számára fontos napelempark-telepítési programot. Az ezekhez szükséges polikristályos szilíciumnak fontos beszállítója a tartomány – olvasható a New York Times cikkében.

A Fehér Ház tagadta, hogy halogatták volna a törvényjavaslatokat. Kína emberi jogi atrocitásaira hivatkozva a Biden-kormány hétfőn már azt is bejelentette, hogy az amerikai kormányzat bojkottálja a 2022-es pekingi téli olimpiát. Ez azt jelenti, hogy a sportolók versenyezhetnek, de az állami vezetők távol maradnak.

A demokrata többségű képviselőház a fenti törvény mellett szintén óriási többséggel fogadott el két másik, Kínával és az emberi jogokkal kapcsolatos intézkedést is. Megszavazta azt a határozatot, amely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megsértette saját emberi jogi kötelezettségvállalásait, amikor együttműködött a kínai kormánnyal, és egy állásfoglalást is, amely elítéli az ujgurok és más vallási és etikai kisebbségi csoportok tagjai elleni kínai népirtást és emberiesség elleni bűncselekményeket, és fellépésre szólítja fel az ENSZ-t.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!