Felbontották Epstein egyik letétbe helyezett titkos megállapodását

2022. január 3. – 19:51

Felbontották Epstein egyik letétbe helyezett titkos megállapodását
Melania Trump, András herceg, Gwendolyn Beck, Epstein pénzügyi igazgatója és Jeffrey Epstein egy bulin a floridai Mar-a-Lago golfklubban, 2000 februárjában – Fotó: Davidoff Studios via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy manhattani bíróság nyilvánosságra hozta azt a 2009-es, peren kívüli titkos egyezséget, melyben a néhai szexuális ragadozó és pedofil milliárdos Jeffrey Epstein vállalta, hogy félmillió dollárt fizet az őt megvádoló Virginia Giuffre-nak (lánykori nevén Roberts), ha cserébe a nő azonnal megszünteti keresetét, és örökre tartózkodik az Epstein elleni jogi eljárások indításától. Sőt, a körmönfont nyelvezettel megfogalmazott egyezség révén nemcsak a 2019-ben kerítés és szexuális bűncselekmények vádjával előzetes letartóztatásba helyezett és ott rejtélyes körülmények között meghalt férfi szabadult meg Giuffre-tól, hanem

minden más Epsteinhez köthető személy vagy entitás, aki potenciálisan alperessé válhat.

Így például védői szerint András herceget sem lehetne perbe fogni – legalábbis Giuffre nem tehetne ilyet. A jelenleg 38 éves nő augusztusban perelte be II. Erzsébet brit királynő harmadik gyerekét a manhattani kerületi bíróságon. Giuffre állítja, 16 éves korában beszervezték a néhai amerikai milliárdos, Jeffrey Epstein fiatalkorú lányokból álló hálózatába, akiket aztán Epstein és barátai szexre kényszerítettek. Guiffre azt mondta, hogy Epstein többek között András hercegnek is „kölcsönadta” őt, aki azután több mint húsz évvel ezelőtt zaklatta, bántalmazta, és akarata ellenére szexuális kapcsolatot létesített vele.

A 38 éves Giuffre a gyermekvédelmi törvény alapján perli a herceget, mivel akkoriban csak 17 éves volt. A 61 éves András herceg tagadja a vádakat, és egy interjúban azt mondta, nem emlékszik arra, hogy valaha találkozott volna Virginia Giuffre-vel. Ugyanakkor a bírósági iratok között szerepelt egy fénykép, amelyen András és Giuffre együtt látható az Epstein fő kerítőjének számító Ghislaine Maxwell londoni otthonában, és Epstein egykori pilótája is mindkettőjüket egykori utasaként nevezte meg vallomásában. András herceg az Epstein-botrány miatt 2019-ben le is mondott a királyi család nevében végzett feladatairól. A botrány másik főszereplőjét, az Epsteinnel bűnszövetségben tevékenykedő, jelenleg 60 éves Ghislaine Maxwellt a múlt héten mondta ki bűnösnek öt vádpontban (köztük kiskorúak többrendbeli szexuális célú kereskedelmében) a New York-i szövetségi bíróság.

A bíróság ekkor rendelte el a peren kívüli egyezség felbontását, mondván: senki nem állt elő meggyőző érvekkel amellett, miért is kéne titkolni annak tartalmát.

A brit arisztokrata ügyvédei szerint az eddig titkosított szerződés azt jelenti, hogy Giuffre nem perelhetné András herceget, aki szintén a peren kívüli egyezség „potenciális alperesei” közé tartozik. A nő jogi csapata azonban állítja, hogy a Floridában született egyezség nem érvényes azokra a területekre, ahol a bűncselekményeket elszenvedte – New Yorkban, Londonban és az Epstein magánszigetét is magában foglaló Virgin-szigeteken. Az értelmezést nehezíti, hogy sem András herceget, sem pedig egy Giuffre ellen állítólag szintén szexuális bűncselekményt elkövető ügyvédet, Alan Dershowitzot nem nevezi néven a dokumentum.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!