Háromezer liter szeszes italt öntöttek a csatornába a tálibok

2022. január 3. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 3000 liter szeszes italt öntött egy kabuli csatornába egy csapatnyi, állig felfegyverzett tálib. Az erről készült videót Afganisztán új hírszerző ügynöksége osztotta meg a Twitter-csatornáján január 1-jén. A felvételen három megbilincselt személy látható, akiket azzal gyanúsítanak, hogy alkoholt árultak.

A tálib hírszerzés szerint a szeszes itallal teli hordókat egy kabuli razzia során foglalták le. Azt azonban nem tudni, hogy a razzia pontosan mikor történt, ahogy azt sem, hogy a hordókat mikor öntötték ki – írja a Guardian. A videóban megszólal egy tálib hittudós is, aki azt mondja: „A muszlimoknak komolyan tartózkodniuk kell az alkohol készítésétől és szállításától.”

Az alkohol árusítása és fogyasztása már a tálibok uralma előtt is tilos volt Afganisztánban, de a tálibok ezt most még szigorúbban ellenőrzik. A tálibok ismételt hatalomra jutása óta országszerte megnőtt a razziák száma, és nemcsak az alkoholt, hanem a kábítószert fogyasztókra is szigorúan lecsapnak.

Az Egyesült Államok húsz év után, 2021-ben vonta ki katonái nagy részét Afganisztánból, ami lehetőséget teremtett a táliboknak, hogy fokozatosan uralmuk alá hajtsák az országot. Augusztusban komolyabb harc nélkül elfoglalták a fővárost, Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. A húsz évig tartó afganisztáni háború utolsó heteiről ebben a cikkben írtunk bővebben, a tálib hatalomátvétel okairól pedig ebben a cikkeben írtunk részletesen. Videós riportunkban Kabulban afgán nők mondták el, hogyan élik meg a mindennapokban a tálibok uralmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!