Bezáratnák az orosz emberi jogi szervezetet, ami a Sztálin-rezsim legszörnyűbb tetteit mutatja be

2021. december 31. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy moszkvai bíróság meghallgatást tart arról, hogy bezárják-e az International Memorialt, Oroszország legnagyobb független emberi jogi szervezetét. A civil szervezet célja, hogy a világ ne felejtse el a szovjet kormányok tömegterrorját és gyilkosságait. Az ügyészek szerint a civil szervezet külföldi ügynökként működik, mivel külföldről kap hozzájárulásokat.

A szervezet bezárását a korábban nagy port kavart, „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvény alapján, ügyészi indítványra rendelte el az orosz bíróság. E jogszabály segítségével lehetetlenítettek el vagy korlátoztak több kormánykritikusnak tartott civil szervezetet és médiaterméket Oroszországban, de már előfordult olyan is, hogy újságírókat minősítettek ügynöknek.

„Azokat az emlékeket őrizzük, amiket az orosz állam a legszívesebben elfelejtene, mivel csakis az eredményeire és győzelmeire akar emlékezni”

– mondta Irina Serbakova történész, az International Memorial társalapítója a Deutsche Welle riporterének.

A szervezetet az 1980-as évek végén alapították szovjet disszidensek, köztük a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov azzal a céllal, hogy dokumentálják a Szovjetunió fennállása alatt végrehajtott politikai elnyomási formákat, és adatbázist hozzanak létre az áldozatokról. Emellett a szervezet az emberi jogok ügyének fontos szószólójává nőtte ki magát Oroszországban.

A videó a Deutsche Wellével való együttműködés keretében jelent meg a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!