Eltűnt egy brit férfi Kabulban, miután tálibok letartóztatták

2021. december 23. – 20:59

Másolás

Vágólapra másolva

A brit külügyi hivatal tisztviselői kétségbeesetten próbálnak megtalálni egy brit állampolgárt, Grant Baileyt, aki csaknem egy hete tűnt el Afganisztánban, miután a tálibok letartóztatták. Az 50-es éveiben járó Baileyt a tálib rendőrök Kabulban foghatták el, úgynevezett biztonsági intézkedések érvényesítése során, írj a brit Mirror.

A brit külügyminisztérium tisztviselői próbálják kideríteni, hol tartják fogva a férfit, ugyanakkor attól tartanak, hogy miután Bailey egy afganisztáni civil szervezetnek dolgozott, az egyik hírhedt kabuli börtönkomplexumban tartják fogva. Egy brit biztonsági forrás a Daily Mirrornak azt mondta,

szombaton hallottak utoljára a férfiről az őt ismerők, és állítólag fegyverrel tartóztatták le.

„Meglepődtünk, hogy a nyugati kivonulás után visszament Kabulba, mivel ott nyilvánvalóan sokkal rosszabb a biztonsági helyzet, mint korábban. Ráadásul a tálib kormány nagyon megnehezíti a még ott dolgozó néhány külföldi állampolgár dolgát, és az utazást is – fogalmazott a lap külügyi forrása, aki szerint ettől függetlenül minden erejükkel keresik a férfit, de egyelőre még az is bizonytalan, valójában mi történt vele letartóztatását követően, kik tartják fogva, és milyen vádak alatt áll.

Feltételezések szerint a nős, dél-angliai származású Bailey szeptemberben, néhány héttel a tálib hatalomátvétel után tért vissza Afganisztánba.

Afganisztánban a tálib lázadók májustól kezdve fokozatosan uralmuk alá vonták az ország területének nagy részét, majd augusztusban harc nélkül elfoglalták a fővárost, Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. A tálibok nem sokkal azután leállították az útlevelek kiadását, hogy augusztus 15-én újra hatalomra kerültek, és több tízezren próbáltak a kaotikus evakuálás során elmenekülni az országból a kabuli reptéren keresztül.

A 20 évig tartó afganisztáni háború utolsó heteiről itt, a tálib hatalomátvétel okairól pedig itt írtunk. Videós riportunkban Kabulban afgán nők mondták el, hogyan élik meg a mindennapokban a tálibok uralmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!