Vasárnaptól újra adnak ki a tálibok útleveleket

2021. december 18. – 15:13

Vasárnaptól újra adnak ki a tálibok útleveleket
Afgánok várakoznak a kabuli okmányirodánál 2021. december 18-án – Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az afganisztáni tálib hatóságok bejelentették, hogy vasárnaptól újra kiadnak útleveleket a fővárosban, Kabulban, írja az AFP. Több ezer afgán igényelt új igazolványokat az elmúlt hónapokban.

Sokan az életüket féltik az iszlamista uralom alatt, mások abban a reményben adták be a kérvényt, hogy elmeneküljenek az egyre súlyosabb gazdasági és humanitárius válságba süllyedő országból. Azonban az AFP szerint olyanok is voltak, akik egészségügyi kezelésre utaztak volna át a szomszédos Pakisztánba.

Afganisztánban a tálib lázadók májustól kezdve fokozatosan uralmuk alá vonták az ország területének nagy részét, majd augusztusban harc nélkül elfoglalták a fővárost, Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. A tálibok nem sokkal azután leállították az útlevelek kiadását, hogy augusztus 15-én újra hatalomra kerültek, és több tízezren próbáltak a kaotikus evakuálás során elmenekülni az országból a kabuli reptéren keresztül.

A hatóságok októberben újra megnyitották az útlevélirodát Kabulban, azonban napokkal később megint felfüggesztették a működését. Arra hivatkoztak, hogy annyian próbáltak jelentkezni, hogy technikai hiba lépett fel.

Most a belügyminisztérium szerint elhárították a technikai akadályokat, a biometrikus azonosítókat készítő berendezést megjavították. Első körben azok kaphatnak utazási okmányokat, akik már októberben beadták kérelmüket. Az új kérvényeket csak 2022. január 10-től fogadják.

Az AFP emlékeztet rá, hogy az útlevelek kiadásánál az is kiderül, hogy a tálibok mennyire akarnak megfelelni a nemzetközi közösség elvárásainak, és hagyják-e elutazni az országból azokat, akik el akarnak menni. A tálib vezetés azt akarná elérni, hogy újra hozzáférhessen a felfüggesztett külföldi segélyekhez és hitelekhez.

A tálib hatalomátvétel miatt az Egyesült Államok befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap pedig felfüggesztette a segélyek folyósítását, írja az MTI. Közben az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a csaknem 40 milliós afgán népességből 23 milliót fenyeget éhínség a télen.

A 20 évig tartó afganisztáni háború utolsó heteiről itt, a tálib hatalomátvétel okairól pedig itt írtunk. Videós riportunkban Kabulban afgán nők mondták el, hogyan élik meg a mindennapokban a tálibok uralmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!