Halálos medvetámadás történt Hargita megyében

2021. december 13. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Halálos medvetámadás történt múlt hétvégén Hargita megyében. A rendőrség közleménye szerint nagyon valószínű, hogy a 69 éves gyergyóújfalui férfi halálát medvetámadás okozta – írja a Főtér.ro.

A férfi szombat reggel ment el otthonról, a felesége szerint a gyergyószentmiklósi piacra indult bevásárolni. Mivel azonban délutánra sem ért haza, a felesége két másik falubelivel együtt a keresésére indult. A férfi testére egy erdős, hegyvidéki részen bukkantak rá. Riasztották a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Szolgálatot, akik a helyszínen megállították, hogy a férfi halálát egy vadállat, feltehetően medve okozta. Az ügyben emberölés miatt indított eljárást a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

A hegyimentők a Facebook-oldalukon azt írták, hogy a nyolc hegyimentőből álló csapatuk a zord időjárás és a nehezen járható terep ellenére gyorsan a helyszínre ért. A férfit többszöri próbálkozás után sem sikerült újraéleszteni. Az első vizsgálatok alapján a halál a mentőcsapat helyszínre érkezése előtt bekövetkezett.

Az elmúlt években Székelyföldön nagyon gyakoriak lettek a medvetámadások. Júliusban egy pásztort sebesített meg halálosan egy medve, szeptemberben pedig egy 50 éves nőt ért medvetámadás. Az elszaporodott medvék miatt Tusnádfürdőn medveellenes tüntetést is tartottak.

A román környezetvédelmi minisztérium megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!