Megölt egy pásztort, egy másiknak az ujjait harapta le egy medve Erdélyben

2021. július 24. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Pásztorokra támadt egy medve pénteken Hargita megyében. Egy 26 éves férfi meghalt, társát kritikus állapotban szállították kórházba, írja az MTI.

Az Agerpres hírügynökség szerint a Maros megyei pásztorok Hargita megye területén felügyeltek egy tehenet, erre támadt rá a medve. A pásztorok megpróbálták elhajtani a medvét, de ekkor rájuk támadt.

A 26 éves férfi bemenekült az erdőbe, holttestét szombaton találták meg. 45 éves társát súlyos sérüléseket szenvedett, hét órán át műtötték a kórházban. A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett és a nagyvad több ujját is leharapta. A harmadik pásztor sértetlenül megúszta a támadást. Ő riasztotta a mentőket.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az esetről azt írta, a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján a rendőrség, a Környezetvédelmi Őrség és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség engedélyezte a medve kilövését.

Tánczos Barna minisztert élesen bírálták az állatvédő szervezetek a héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet miatt, ami csökkenti a bürokráciát és lehetővé teszi, hogy 24 órán belül kilőjék vagy elkábítsák és máshova szállítsák a településekre bejáró, emberre támadó medvéket.
Romániában túlszaporodott a medveállomány azután, hogy 2016-ban az akkori kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma, miközben ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Tusnádfürdőn pár napja például medveellenes tüntetést tartottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!