Egy baltával tudta megfékezni a rátámadó medvét egy férfi Székelyföldön

2021. június 21. – 19:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosan megsérült az az 54 éves férfi, akire egy bekerített gazdaságban támadt rá egy kétbocsos anyamedve a Kovászna megyei Zágonban. A Székelyhon.ro beszámolója szerint a férfi egy baltával dolgozott, ezzel tudta megakadályozni, hogy a medve megharapja, végül biciklivel menekült el. A férfit kórházba szállították, az állapota stabil, de a tarkóján elszenvedett sérülések miatt műtéti beavatkozásra volt szüksége.
Az elmúlt négy napban ez volt a harmadik medvetámadás Székelyföldön, csütörtökön éjjel pedig a tusnádfürdői kürtőskalácsost zúzta szét több állat. Vasárnap a Hargita-hegység lábánál fekvő Kápolnásfaluban, pénteken pedig a Hargita és Maros megye határán fekvő Hidegkúton esett egy-egy férfi medvetámadás áldozatául, , írja az MTI. Mindkét Hargita megyei áldozatot a csíkszeredai megyei kórházban műtötték meg.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken bejelentette: a tárca olyan törvénymódosítást készít elő, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a medvetámadások esetében. A miniszter egy interjúban elmondta: amikor emberéletek forognak veszélyben, azonnal be kell avatkozni, ahogy a tűzoltók is teszik. A jelenlegi szabályozás szerint hatvan napon belül lehet kilőni vagy eltávolítani a problémás egyedeket és a művelet rendkívül sok bürokráciával jár. A miniszter azt is közölte, hogy

az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszélyt jelző sürgősségi hívások száma Romániában és míg korábban kilenc, idén már 13 megyében kértek segítséget a medvék miatt.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!