Kedves Olafként köszöntötte az új német kancellárt Emmanuel Macron, aki még szorosabbra fűzné az EU-t

2021. december 10. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Párizsba vezetett a szerdán felesküdött új német kancellár, Olaf Scholz első külföldi útja, írja az MTI. Emmanuel Macron francia elnök egy munkaebéden fogadta a kormányfőt, akivel szerinte „erős a nézetazonosság”. Macron a megbeszélés témái közül kiemelte az európai határok külső védelmét, a migrációs témákra adott közös választ, valamint az Afrikához és a Kínához fűződő viszonyt is.

„Az elmúlt négy évben együtt dolgoztunk Angela Merkellel ezeken a témákon (…) Tudom, hogy együtt fogjuk folytatni, kedves Olaf, ezt a szoros együttműködést”

– mondta a találkozó után a francia elnök a Reuters beszámolója szerint. A német kancellár valamivel visszafogottabban nyilatkozott arról, hogy a találkozón főleg arról beszéltek, hogyan dolgozzanak közösen Európa megerősítéséért, főleg gazdasági, biztonsági és külpolitikai kérdésekben.

„Fontos, hogy egy irányban cselekedjünk, hogy együtt dolgozzunk. Ezért ez nemcsak egy baráti látogatás volt, hanem egy olyan, ahol nagyon konkrétan foglalkoztunk mindazokkal a kérdésekkel, melyekről szó lesz a közeljövőben”

mondta Olaf Scholz pénteken. A beszámolók szerint a két vezető egyetértett abban, hogy diplomáciai megoldásra van szükség az Oroszország és Ukrajna közötti egyre feszültebb helyzetben és abban is, hogy az Unió külső határait meg kell erősíteni az illegális bevándorlókkal szemben.

Olaf Scholz és Emmanuel Macron a párizsi Elysée-palota előtt 2021. december 10-én – Fotó: Gisele Tellier / Anadolu Agency via AFP
Olaf Scholz és Emmanuel Macron a párizsi Elysée-palota előtt 2021. december 10-én – Fotó: Gisele Tellier / Anadolu Agency via AFP

Igaz, a Reuters arról is írt, hogy a két ország klímapolitikai álláspontja nem került közelebb: míg Németország elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett – amiben pozícióját az új kormány csak tovább erősítené –, a franciák továbbra is főleg atomenergiával váltanák ki a szennyező fosszilis energiahordozókat.

A párizsi látogatásnak fontos üzenete lehet egyébként abból a szempontból, hogy Emmanuel Macron nem tett le az Európai Unió egyre szorosabbra fűződő integrációjáról – erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján is, ahol bemutatta Franciaország terveit az Európai Unió Tanácsának januárban kezdődő soros elnökségére. Főleg az európai minimálbérrel és a jogállamisági kérdésekkel foglalkoznának a franciák, ezekről pedig komolyabb nézeteltérés is kialakulhat a magyar kormánnyal – így vélhetően ezek a kérdések is szóba kerülnek majd Macron hétfői budapesti látogatásán, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A párizsi vizit után pedig Olaf Scholz Brüsszelbe utazik majd, ahol az új német kormányfő találkozik az Európai Unió és a NATO intézményeinek vezetőivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!