Tévedésből Hasogdzsi feltételezett gyilkosának névrokonát vették őrizetbe a párizsi reptéren

2021. december 8. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szabadon engedték szerdán azt a szaúdi férfit, akit előző nap a Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagjaként vettek őrizetbe – írja az MTI.

A 33 éves Khalid Alotaibit a párizsi Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren tartóztatták le kedden, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó repülőjáratra.

Nem sokkal később kiderült, hogy tévedés történt: csak a neve egyezik meg a szaúdi királyi gárda egyik volt tagjával, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben.

Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová az esküvőjével kapcsolatos teendőket ment intézni. Török tisztségviselők szerint szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halála miatt.

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint a merényletért a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán felelős, aki ezt tagadja. A nemzetközi botrány végül kevéssé hatott az általa irányított ország diplomáciai kapcsolataira – erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!