Elfogták Dzsamal Hasogdzsi egyik feltételezett gyilkosát Párizsban

2021. december 7. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak Párizsban egy szaúdi férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett Dzsamál Khasogdzsi újságíró meggyilkolásában – írja a BBC.

A francia Le Monde szerint Kaled Aed Alotaibit kedden tartóztatták le a Charles-de-Gaulle repülőtéren, amikor fel akart szállni egy RIjádba tartó repülőgépre. Alotaibi, aki korábban a szaúdi király testőreként dolgozott, a saját nevét használta utazáskor. A francia határrendészek az Interpoltól kapták róla a fülest, de eddig is körözték Franciaországban.

A 33 éves férfi egyike annak a 26 szaúdinak, akiket Törökország köröz, a 2018-ban meggyilkolt újságíró ügye miatt.

A szaúd-arábiai kormányt kritizáló Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg az ország isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment be, hogy elintézze a szükséges papírmunkát, hogy összeházasodhasson török állampolgárságú menyasszonyával, Hatice Cengizzel. Török tisztségviselők szerint Hasogdzsit egy szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták.

Szaúd-Arábiában nyolc alacsonyabb rangú tisztségviselővel szemben emeltek vádat Hasogdzsi halálával kapcsolatban. Az ottani pert az akkori ENSZ-különmegbízott, Agnès Callamard „az igazságosság ellentéteként” aposztrofálta, és arra a következtetésre jutott, hogy Hasogdzsi „szándékos, előre megfontolt kivégzés áldozata” lett.

2019-ben már a szaúdi ügyészek is elrendelték Alotaibi letartóztatását a Hasogdzsi meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás részeként, de végül úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat ellene.

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint a merényletért a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán felelős, aki ezt tagadja. A nemzetközi botrány végül kevéssé hatott az általa irányított ország diplomáciai kapcsolataira – erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!