Kedden Biden–Putyin online csúcstalálkozó lesz, a fő téma Ukrajna lehetséges orosz lerohanása

2021. december 6. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden tanácskozik Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök, a Kreml ennek kapcsán hétfőn közölte: nem lesz élő közvetítés a videókonferencia keretében megtartandó megbeszéléséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak elmondta, a tanácskozást – az első képsorok nyilvános bemutatását követően – zárt és védett videórendszerben folytatják. Az esemény közép-európai idő szerint várhatóan délután négykor kezdődik, Peszkov szerint a két elnök közvetlenül fog beszélni egymással.

Azt orosz részről egyelőre nem tudni, amerikai oldalon ki lesz még jelen Biden mellett, de Peszkov elmondta, hogy Putyin minden komolyabb találkozó előtt megbeszélést folytat az illetékes miniszterekkel, mindazokkal, „akiket a kétoldalú kapcsolataink alakítóinak nevezünk”.
A szóvivő a tárgyalás várható témái között nevezte meg

  • az Ukrajna körül kialakult feszültséget;
  • a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé;
  • valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

Peszkov elmondta, hogy a Kreml álláspontja szerint „a biztonsági garanciák nem egyoldalúak, hanem csakis kölcsönösek lehetnek”. Mint mondta, a feleknek meg kell vitatniuk, hogyan hajtják végre a genfi orosz–amerikai csúcson elért megállapodásokat. Megfogalmazása szerint a kétoldalú kapcsolatok „továbbra is meglehetősen siralmas állapotban vannak”. A szóvivő arról tájékoztatott, Putyin várhatóan tesz-e nyilatkozatot a találkozó után.

Oroszország és az USA viszonya az utóbbi időben már-már hidegháborús időket idéző szinten hűvös, a feszültségek elsősorban Ukrajna témája mentén eszkalálódnak. Múlt héten ebben a feszült nagypolitikai helyzetben találkozott Stockholmban Blinken amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter, Blinken már ezen a csúcson arról beszélt: komoly következményei lesznek annak, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát. Joe Biden ezután, múlt pénteken jelentette be, hogy összeállít egy átfogó tervet az orosz–ukrán válság kezelésére azzal a céllal, hogy megnehezítse az Ukrajna elleni esetleges orosz támadást. Az orosz–ukrán konfliktusról, Ukrajna lehetséges orosz lerohanásáról ebben a cikkben írtunk bővebben, ahol megállapítottuk: Moszkva nem bánja, ha ettől a lehetőségtől tart az ukrán vezetés, amelynek viszont szintén nem jön rosszul, ha drámaian felhívhatja a figyelmet a közelgő veszélyre, nyugati támogatást várva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!