Az USA és Oroszország is a másikra mutogatva óv egy ukrajnai háborútól, Blinken és Lavrov Stockholmban tárgyalt

2021. december 2. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül feszült nagypolitikai helyzetben találkozott Stockholmban Blinken amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter, hogy a diplomáciai párbeszéd fontosságáról beszéljenek, miközben az oroszok a NATO előtti vörös vonalról és az ellenségeskedések lehetőségéről beszélnek, az amerikaiak pedig arról, hogy minden korábbinál komolyabb következményei lesznek, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Komoly következményei lesznek annak, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát – közölte Blinken amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, azt szorgalmazva, hogy diplomáciai megoldást keressenek a válságra. A kétoldalú találkozóra a stockholmi EBESZ-csúcs kapcsán került sor, miután Blinken előzőleg Kulebe ukrán külügyminiszterrel is találkozott, biztosítva őt arról, hogy Amerika teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége mellett.

Az amerikai diplomácia a jelek szerint megpróbálja meggyőzni Ukrajnát is, hogy tartsa be a 2015-ös minszki megállapodás ráeső részét: ez alapján a szakadár kelet-ukrajnai területek sorsa akkor rendeződhet, ha Ukrajna széles körű autonómiát biztosít a helyi oroszoknak. Erre Ukrajna idáig nem volt hajlandó, Oroszország pedig erre hivatkozik, amikor a minszki megállapodás kudarcáról van szó.

Az elmúlt hetekben minden korábbinál súlyosabb lett a nagyhatalmi konfliktuspotenciál Ukrajna kapcsán. Az ukrán titkosszolgálat szerint 92 ezer orosz katona és jelentős fegyverarzenál állomásozik az ukrán határ közelében, és sokan attól tartanak, hogy egy állítólagos ukrán provokációra, a szakadár területek elleni támadásra hivatkozva Putyin invázióra készülhet Ukrajna ellen. Oroszország folyamatosan cáfolja, hogy ilyen szándéka lenne, ők éppen a nyugati provokációkról beszélnek, és azt sérelmezik, hogy a NATO anyagi támogatást nyújt az ukránoknak, és az orosz határ közelében gyakorlatoznak. Zelenszkij ukrán elnök közben titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva azt állítja, hogy orosz segítséggel ezekben a napokban puccsot terveznek ellene – Moszkva ebben is tagadja bármiféle érintettségét.

Blinken szerdán bejelentette, hogy kész határozottan, akár az eddigieknél súlyosabb büntetőintézkedésekkel reagálni egy esetleges orosz támadásra: „ha Oroszország a konfrontáció folytatása mellett dönt, annak komoly következményei lesznek” – mondta az amerikai külügyminiszter. Azt nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelentene, leginkább újabb pénzügyi és politikai szankciók szerepelnek a feltételezések között.

Szergej Lavrov most Stockholmban kijelentette, hogy Moszkva kész a párbeszédre Kijevvel. „Mi, ahogy Putyin elnök mondta, nem akarunk semmilyen konfliktust” – szögezte le. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov ugyanakkor közölte Blinkennel, hogy Moszkva nem hagyja válasz nélkül, ha „Kijev hagyja belerángatni magát az Egyesült Államok geopolitikai játékaiba”. Lavrov azt is közölte Blinkennel, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államoknak hosszú távú biztonsági garanciákban kell megállapodnia Oroszország nyugati határait illetően. Azt hangsúlyozta, hogy a NATO ukrajnai bővítése vörös vonal lenne Moszkva szemében. A Nyugat a tűzzel játszik, ha azt állítja, hogy Oroszországnak nincs beleszólása a NATO keleti bővítésébe. Lavrov arra is felszólította Ukrajnát, hogy tegyen eleget a minszki megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, és figyelmeztetett, hogy a kijevi visszautasítás „katasztrófa felé vezető út”.

A két külügyminiszter az EBESZ stockholmi tanácskozásának szünetében folytatott félórás tárgyalást. Ez volt a legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel Putyin és Joe Biden amerikai elnök júniusi találkozója óta. Szóba került egy Putyin és Biden közötti újabb találkozó is, ennek azonban még nem állapodtak meg az időpontjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!