Az USA az eddigi legkeményebb gazdasági szankciókat lépteti életbe Oroszországgal szemben, ha az megszállja Ukrajnát

2021. december 1. – 21:23

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO után az Egyesült Államok is figyelmeztette az ukrán határ közelében csapatokat összevonó Oroszországot, hogy a legkeményebb szankciókat alkalmazzák ellene, ha Ukrajna lerohanása mellett döntenének.

„Az Egyesült Államok az eddigi legkeményebb gazdasági szankciókkal sújtja Oroszországot, ha Vlagyimir Putyin elnök megszállja Ukrajnát” – jelentette ki Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere.

Blinken szerint aggodalomra ad okot az Ukrajna határánál felvonuló több tízezer fős orosz haderő, valamint azok az álhírek is, amelyek az ukránokat festik le agresszornak.

„Az elmúlt hetekben Oroszország fokozta az esetleges ukrajnai katonai akciók tervezését, beleértve több tízezer további harcoló erő telepítését az ukrán határ közelébe. Világossá tettük a Kreml számára, hogy határozottan fogunk válaszolni, beleértve egy sor olyan nagy hatású gazdasági intézkedést, amelyek alkalmazásától a múltban tartózkodtunk” – mondta Blinken azon a lettországi találkozón, amelyen a NATO-országok külügyminiszterei vettek részt.

Antony Blinken a NATO rigai találkozóján – Fotó: Ginst Ivuskans/AFP
Antony Blinken a NATO rigai találkozóján – Fotó: Ginst Ivuskans/AFP

Oroszország 2014-ben foglalta el Ukrajnától a Krím félszigetet, de most tagadja az agresszív szándékot, azt állítja, hogy csak a NATO és Kijev fenyegető magatartására reagál a csapatok felvonultatásával.

Vlagyimir Putyin elnök Moszkvában kijelentette, hogy az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől jogi garanciákat akarnak kapni arra, hogy a NATO nem telepít fegyverrendszereket Oroszországhoz közel.

Először Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője beszélt arról nyilvánosan, hogy az oroszok támadást készíthetnek elő Ukrajna ellen, légicsapások, tüzérségi és páncélos támadások is szerepelnek a tervekben.

Ebben a cikkünkben bővebben kifejtettük, hogy a közel százezer fős csapatösszevonásnak mi lehet a célja. Az orosz inváziót biztosra nem vehetjük, de Moszkvának már az is jó, ha az erődemonstrációtól tart az ukrán vezetés. Kijevnek pedig azért jön kapóra a fenyegetés láttatása, mert így a nyugati támogatást várhatja.

(via Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!