NATO-főtitkár: Oroszország magas árat fizethet azért, ha megtámadja Ukrajnát

2021. november 30. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország magas árat fizethet, ha ismét katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen, megsértve az ország függetlenségét és területi egységét – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Rigában, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve, írja az MTI.

Stoltenberg szerint a Nyugat az elmúlt években megmutatta, hogy képes reagálni Oroszország katonai fellépéseire. Azt mondta, az Ukrajnát támogató nemzetközi közösség képes súlyos gazdasági, pénzügyi és politikai szankciókat alkalmazni Moszkvával szemben. „Az a tény, hogy növeltük jelenlétünket, mind a Fekete-tenger, mind a balti államok térségében, szintén közvetlen reakció a korábbi orosz katonai beavatkozásra Ukrajnában” – mondta.

A NATO-főtitkár szerint Ukrajna nagyra becsült partnere a NATO-nak, a katonai szövetség pedig politikai és gyakorlati támogatást is nyújthat az országnak. Kifejtette, a NATO képzést és katonai kiképzést biztosíthat az ukrán hadseregnek, illetve támogathatja a kapacitásbővítését. Ugyanakkor Stoltenberg szerint fontos különbséget tenni Ukrajna és a balti államok között, amelyek a NATO tagjaként a szövetség többi országával kölcsönös védelmi garanciákat élveznek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Rigában 2021. november 30-án – Fotó: GINTS IVUSKANS / AFP
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Rigában 2021. november 30-án – Fotó: GINTS IVUSKANS / AFP

A kedden kezdődött tanácskozáson a külügyminiszterek megvitatják Stoltenberg javaslatait a NATO misszióira és a stratégiai koncepcióra vonatkozóan. A legutóbbi stratégiai koncepciót 2010-ben fogadták el, abban a dokumentumban még nem szerepelt a Kína és az éghajlatváltozás jelentette kihívás.

Az orosz hadsereg november folyamán közel százezer katonáját csoportosította át az ukrán határ közelébe. Azt még túlzás lenne állítani, hogy ez egy Ukrajnába tartó orosz invázió biztos kezdete lenne, de az orosz csapatösszevonás érthető okból aggasztja Kijevet. Az orosz–ukrán konfliktus legújabb fejleményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!