Szigorítanak Romániában: karantén vár az oltatlan beutazókra, új nyomtatványt kell kitölteni a határon

2021. december 5. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az omikron variáns megjelenése után szigorítanak a beutazási szabályokon Romániában. Az unión kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak 48 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be az ország területére – jelentette be vasárnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A Maszol cikke szerint az EU-n kívüli országokból érkező oltatlanok tíz napos karanténba kerülnek Romániában, míg az unió tagállamaiból érkezők az uniós digitális Covid-igazolvánnyal az eddigi szabályok szerint léphetnek be az országba.

Tíz napos karanténba kerülnek ezen felül a piros zónás EU-tagállamokból érkező oltatlanok, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen. Ugyanakkor 14 napos karantén vár azokra az oltatlanokra is, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, és nem mutatnak fel a határon egy 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet – sorolta a vasárnapi sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter az új szabályokat, amelyek pár napon belül lépnek életbe.

December 20-tól pedig beutazási nyomtatványt kell kitölteniük a Romániába utazóknak.

A beutazási formanyomtatvány (Passenger Locator Form) segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel. „A nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg fertőzöttekkel érintkeztek. Megtudhatjuk tőlük azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi vizsgálat lefolytatásában segít” – mondta Raed Arafat belügyi államtitkár.

A kormány közleménye szerint a nyomonkövetési formanyomtatvány bevezetésére azért lesz szükség, mert a decemberi ünnepek idején várhatóan sok román állampolgár tér vissza az országba, és időközben terjedni kezdett a világon koronavírus omikron variánsa – írja a Maszol.

Romániában a hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét. A két személy karanténban van és tünetmentesek. Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikába rekedt állampolgáraikat.

Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírus-tesztje, az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét.

A novemberben megjelent, névvel ellátott újabb variánsról, az omikronról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben az akkor elérhető adatok alapján. Arról, hogy mi várható az oltásoktól az omikron esetében, itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!