Romániában és Montenegróban is kimutatták az omikron koronavírus-variánst

2021. december 5. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Már Romániában és Montenegróban is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatérteknél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát, írja az MTI.

Romániában a hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét.

A két személy karanténban van és tünetmentesek.

Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikába rekedt állampolgáraikat.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg, de a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei csak szombaton lettek meg.

Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírus-tesztje, az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét.

Az egészségügyi hatóságok bejelentése után Nicolae Ciuca román miniszterelnök közölte: munkamegbeszélést hív össze vasárnapra a járványhelyzetet kezelő legfőbb döntéshozókkal, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az omikron variáns megjelenése következtében.

Montenegróban az új vírustörzset egy családnál azonosították, amelynek egyik tagja a közelmúltban tért vissza a Dél-Afrikai Köztársaságból. Az orvosi jelentés szerint a vírushordozó montenegrói állampolgár nem volt beoltva a koronavírus ellen.

Szombaton írtunk arról, hogy gyorsan terjed és már legalább 38 országba eljutott a koronavírus új, omikron névre keresztelt variánsa, ugyanakkor ehhez a mutációhoz köthető halálesetről továbbra sem tud az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.

A 38 érintett ország közül legutóbb az Egyesült Államok és Ausztrália közölte, hogy már az országon belüli továbbfertőződést is regisztráltak, miközben Dél-Afrikában egyre jobban terjed a variáns. A WHO ugyanakkor azt is közölte, hetekbe telhet, mire megállapítják, mennyire fertőzőképes az új mutáció – dél-afrikai vizsgálatok ugyanakkor azt jelzik előzetesen, hogy háromszorosa lehet az újrafertőződés aránya a delta variánshoz képest.

A novemberben megjelent, névvel ellátott újabb variánsról, az omikronról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben az akkor elérhető adatok alapján. Arról, hogy mi várható az oltásoktól az omikron esetében, itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!