Bitcoin-várossal emelné országát a világ pénzügyi központjává Salvador elnöke

2021. november 21. – 11:39

Bitcoin-várossal emelné országát a világ pénzügyi központjává Salvador elnöke
A baseball sapkás úriember Nayib Bukele, Salvador elnöke – Fotó: Marvin Recinos / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világ első „Bitcoin-városát” hozná létre Salvador elnöke, erről az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása írt a Reuters alapján. A közép-amerikai ország vezetője, Nayib Bukele ezzel pörgetné fel a külföldről érkező befektetéseket, az építkezéseket pedig bitcoinalapú kötvényekből finanszírozná.

„Fektessenek be itt, és keressenek annyi pénzt, amennyit csak akarnak”

– mondta tervéről egy tengerparti rendezvényen a teljesen fehérbe öltözött, hátrahúzott baseball sapkát viselő Bukele. A Bitcoin City-t egy vulkán geotermikus energiájával látnák el, és az áfán kívül semmilyen más adót nem kellene fizetnie az ott élőknek.

A salvadori elnök szerint közel 300 ezer bitcoinba (átszámítva 17,7 milliárd dollárba, azaz 5,8 ezer milliárd forintba) kerülne kialakítani a köralakú várost, ami a levegőből úgy nézne ki, mint egy bitcoin-logó.

Salvadorban szeptemberben lett a világon elsőként hivatalos fizetőeszköz a bitcoin. Bár a helybeliek továbbra is kedvelik az enyhén szólva unortodox elnököt, a közvéleménykutatások szerint nincsenek elragadva Bukele bitcoin-imádatától. A szeptemberi bevezetést dühös tüntetők és technikai hibák kísérték, miközben a kriptovaluta árfolyama bezuhant – erről itt írtunk bővebben.

Salvador elnöke a hétvégi bitcoin-konferencián – Fotó: Marvin Recinos / AFP
Salvador elnöke a hétvégi bitcoin-konferencián – Fotó: Marvin Recinos / AFP

Bukele viszont kitart a fantáziája mellett, sőt, olyannyira hisz a virtuális pénzben, hogy a Bitcoin City tervét Nagy Sándor görög király városalapításaihoz hasonlította:

„Ha azt akarjuk, hogy a Bitcoin elterjedjen a világon, építenünk kell néhány Alexandriát.”

Már két hónap múlva kibocsátanák a város építését fedező első kötvényeket 1 milliárd dollár értékben, amivel Salvadort „a világ pénzügyi központjává” emelnék. Igaz, az ország most még nagyjából a külföldi vendégmunkások hazautalásaiból él, saját valutája pedig nincs – a bitcoin mellett amerikai dollárral fizetnek a helyiek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!