Finoman szólva nem úgy sikerült Salvador első napja a bitcoinnal, ahogy szerették volna

2021. szeptember 8. – 11:03

frissítve

Finoman szólva nem úgy sikerült Salvador első napja a bitcoinnal, ahogy szerették volna
Egy férfi tüntet a bitcoin bevezetése ellen San Salvadorban, az ország fővárosában szeptember 7-én. Vannak olyanok is, akik örülnek a kriptopénz bevezetésének – Fotó: MARVIN RECINOS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Salvador lett az első ország a világon, ahol törvényes fizetőeszközzé tették a bitcoint, az első nap azonban nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Dühös tüntetők, technikai hibák és az árfolyam zuhanása jellemezte az első 24 órát, írja a BBC.

Az ötlet felmerüléséről már írtunk, amikor Nayib Bukele salvadori elnök egy bitcoinkonferenciára elküldött videóüzenetben bejelentette, hogy országa olyan jogszabályok bevezetését tervezi, amelyek révén elsők lesznek a világon a bitcoin törvényes fizetőeszközzé nyilvánításában.

A bitcoin hivatalossá tételének hátterében az áll, hogy a vezetés azt reméli, a bitcoin használatával könnyebbé válhat a külföldön vendégmunkásként dolgozó salvadoriak számára a pénz hazaküldése (a meglehetősen szegény országban sokakat érint ez a kérdés). Salvadornak egyébként nincsen saját valutája, amerikai dollárt használtak hivatalos fizetőeszköznek mostanáig kizárólag.

A bitcoint kedden vezették be hivatalosan a közép-amerikai országban, és rögtön aznap mintegy 20 százalékkal zuhant a kriptovaluta árfolyama, 52 ezer dollárról 43 ezerre csökkent. Ellenzéki politikusok szerint ezzel több millió dollárt veszített egyetlen nap alatt az ország.

Az olyan platformok, mint az Apple és a Huawei, nem kínálták a kormány által támogatott, Chivo nevű digitális pénztárcát, más cégek szervereit pedig le kellett állítani, miután nem tudtak lépést tartani a felhasználói regisztrációkkal.

Voltak, akik nyilvánosan is hangot adtak elégedetlenségüknek, több mint ezer tüntető gyűlt össze az ország legfelsőbb bírósága előtt, ahol tűzijátékot gyújtottak és gumiabroncsokat égettek.

A kormány egyébként 30 dollárnyi bitcoint adott a salvadoriaknak, hogy ösztönözze a használatot. Az előzetes kalkulációk alapján a döntéshozók arról beszéltek, hogy a bitcoinnal évente több százmillió dollárt takaríthat meg az ország a külföldről küldött pénzek tranzakciós díjain.

A BBC beszélt olyan boltossal, aki örül a kriptopénz bevezetésének, Ed Hernandez egy családi boltot vezet San Salvadorban, az ország fővárosában, és arról beszélt, a járvány idején jónak tartja, hogy ezzel is visszaszorul valamelyest a készpénz használata, másrészt kisebb eséllyel verik át hamis bankjegyekkel, ami nem olyan nagyon ritka arrafelé.

Nem túl stabil az árfolyam

Wright Sol ellenzéki politikus szerint azonban túlságosan változékony, kiszámíthatatlan árfolyamú valutáról van szó, amelyet érdemi viták nélkül, túlságosan gyorsan vezettek be az országban. De a pénzügyi instabilitáson túl egyesek szerint a bitcoin elfogadása a tiltott tranzakciókat is segítheti. „Nem vagyunk kriptovaluta- vagy bitcoingyűlölők, de nem hisszük, hogy kötelezővé kell tenni ezt a valutát, nem hisszük, hogy a vállalkozásoknak kötelezően el kellene fogadniuk a bitcoint fizetőeszközként” – mondta.

Az új jogszabály értelmében az országban működő összes piaci szolgáltatónak, boltoknak, üzleteknek stb. kötelezően el kell fogadniuk a kriptopénzt, amelynek árfolyama rendkívül nagy ingadozásokat mutat.

Salvador elnöke korábban azt is bejelentette, az ország vulkanikus energiával működő geotermikus erőművét, a LaGeót arra utasította, hogy dolgozzon ki egy csomagot, amelyben megújuló energiát ajánl bitcoinbányászattal foglalkozó szerverparkok számára. Azért releváns ez a felvetés, mert a bitcoinnal az egyik fő probléma, hogy iszonyatosan nagy a bányászat áramigénye, és ha ezt fosszilis energiából biztosítják, akkor a bányászat a klímaváltozást segíti elő. Emiatt a korábban nagyon lelkes Elon Musk is beszüntette a bitcoinos fizetési lehetőséget a Teslánál, Kína pedig elkezdte kiszorítani a bitcoinbányákat a területéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!