Salvadorban hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin

2021. június 6. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország elnöke egy hatalmas bitcoin-konferenciának üzent: mindent megtesz, hogy hivatalos fizetőeszköz legyen a bitcoin Salvadorban. Jó oka van erre a lépésre.

Hallott már a havaláról? Itthon nem annyira ismert fogalom, de a globális gengszterbandák egyik legnagyobb üzlete. Bizalmi bankolás – talán ez a legjobb fordítása. Az indiai, maláj, vagy bangladeshi vendégmunkások egy gazdag országban (Katarban, Dubajban) dolgoznak, a családjukat ebből szeretnék eltartani.

Ha a klasszikus bankrendszeren keresztül utalnák haza a pénzt, az lassan, bonyolultan, magas jutalék ellenében érne haza. Ha egy nagy gengszterbanda bűnözőinek odaadják, azok átveszik az összegeket és elég alacsony jutalék mellett kifizetik a családtagokat. Modernkori fekete bankrendszer, amely meglepően jól működik, mert a gengszterek sokkal jobban keresnek azzal, ha az emberek bíznak a rendszerben, mintha ellopnának kisebb összegeket, ezért nagyon rendesen elszámolnak.

A méretes indiai és arab havaláknak a legnagyobb ellenségei a fintechek, amelyek jó alternatívát nyújtanak nekik, mert pillanatok alatt, szinte ingyen lehet velük utalni.

Salvadori megoldás

Mindez a bevezető arról jutott eszembe, hogy mint a CNBC írja, Miamiban zajlik a világ eddigi legnagyobb bitcoin-konferenciája, amelyre Nayib Bukele salvadori elnök elküldött egy videóüzenetet.

Ebben azt deklarálja, hogy Salvador olyan jogszabályok bevezetését tervezi, amelyek révén a „megváltóról” elnevezett, de rettentően szerencsétlen ország lehet az első a világon, ahol a bitcoin, az amerikai dollár mellett, törvényes fizetőeszköz lehet.

Salvador azért rémes hely, mert a nagyon magas népsűrűségű, 6 milliós állam világelső a százezer főre vetített gyilkosságok tekintetében, legfőbb bevétele (a GDP 20 százaléka) a külföldön élő salvadori vendégmunkások hazautalása, saját történelme véres polgárháborúkról, katonai juntákról és az 1969-es fociháborúról ismert, utóbbi esetben egy Honduras-szal vívott meccs után hadat üzent egymásnak a két ország.

Emlékszem mekkora élmény volt nekem, amikor az 1982-es spanyolországi foci vébét egy 10-1-es Salvador felett aratott győzelemmel kezdtük, most utólag belegondolva mi még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nem indultak meg felénk a salvadori seregek.

Salvadori transzferdíjak

Szóval a bitcoin bevezetését Salvadorban is éppen a sok vendégmunkás indokolja. A szegény ország eléggé alacsonyan „bankosodott”, a gazdaságban mindenki készpénzt használ, a lakosság 70 százalékának nincs bankszámlája vagy hitelkártyája.

A jelenlegi pénzküldő szolgáltatások nem ritkán 10 százalékot vagy annál magasabb díjat számíthatnak fel a nemzetközi transzferekért. Ezen akar változtatni az elnök, aki azt is közölte, hogy Salvador a Strike nevű fintech-szolgáltató digitális pénztárcáját vezetné be, hogy így megépítse az ország új, modern pénzügyi infrastruktúráját

Jack Mallers, a Strike fizetési platform alapítója szerint

„A bitcoin lehetőséget nyújt arra, hogy megvédje a fejlődő gazdaságokat a fiat valutainfláció lehetséges sokkjaitól”

Ez bizonyára így van, de azért jelenleg a nagy volatilitás még mindenképpen kezelendő. Természetesen az sem jó, ha a hazautalások tíz százalékát elviszi a jutalék, de az sem, ha a dollár, vagy más fiat pénz (fordítsuk úgy, hogy hagyományos pénz) ellenében gyorsan leértékelődik a hazautalt pénz.

Természetesen ez az utca kétirányú, minden fordítva is megtörténhet, vagyis áremelkedés is gyakran megvalósul, de a volatilitás általában a spekuláns barátja, a szegény emberellenfele (évtizedes pénzügyi bölcsességnek hangzik, de most találtam ki).

Migránselnök

Nayib Bukele, mint a neve is mutatja, nem az az őshonos salvadori, hanem egy palesztin menekültcsalád leszármazottja, édesapja imám, ő maga nem muszlim. Népszerű, kissé populista politikus volt, korábban a főváros, San Salvador polgármestere volt, majd a Nuevas Ideas (Új Ötletek) párt alapító-vezetője lett, és ez a párt látványosan megnyerte a legutóbbi salvadori választásokat. Mostanában azonban népszerűsége megroggyant, miután elűzte a főügyészt és a legfelsőbb bírókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!