Lezárások ellen tüntetőkre lőttek a rendőrök Hollandiában, két embert kórházban ápolnak

2021. november 20. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetés tört ki Rotterdamban a holland kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett és tervezett intézkedései miatt, a tüntetők köveket és tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre, és felgyújtottak egy rendőrautót is – írja a The Guardian. A brit lap szerint több százan gyűltek össze pénteken késő este, hogy tiltakozzanak a múlt héten bevezetett lezárások ellen.

Frissítés 22:00-kor: A rotterdami rendőrség szombaton Twitter-oldalán közölte, hogy 51 embert tartóztattak le a tüntetés miatt. A letartóztatottak fele kiskorú.

Két tüntető sebesült meg a rendőrségi lövöldözés után, őket a rendőrség tájékoztatása szerint kórházban ápolják – írja a Reuters. „Erőszakorgiává” fajult a tüntetés Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleb szerint, ezért a rendőrök kénytelenek voltak használni a fegyvereiket. Ferd Grapperhaus holland igazságügyi miniszter pedig közleményében visszataszítónak nevezte a rendőrök elleni szélsőséges erőszakot. A gyülekezési jog nagyon fontos a társadalmunkban, de amit tegnap este láttunk, az szimpla bűnözés volt – fogalmazott Grapperhaus a Reuters összefoglalója szerint.

„A helyzet életveszélyessé vált” – indokolta a rotterdami rendőrség szóvivője, hogy miért nyitott tüzet a rendőrség.

Hollandiában a múlt héten háromhetes részleges lezárást vezetettek be, miután a koronavírus-járvány kezdete óta a legtöbb Covid fertőzöttet találták. A korlátozások alapján korábban zárnak be az üzletek és az éttermek, a sportrendezvényeket pedig zárt kapuk mögött kell megrendezni.

A holland kormány védettségi igazolványhoz kötné a zárt helyek, így a bárok, klubok, éttermek látogatását, és idén sem engedélyezné a szilveszteri tűzijátékot.

Egész Európában intenzíven terjed a járvány, Magyarország a héten a legsúlyosabb kategóriába került az EU friss járványügyi térképén, Ausztriában hétfőtől teljesen lezárás lép életbe, Szlovákiában megteltek a kórházak, hétfőtől az oltatlanokra szigorú kijárási korlátozás lép érvénybe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!