A palesztin külügyminisztérium három tisztviselőjének telefonját is feltörhették a Pegasus kémszoftverrel

2021. november 12. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Palesztin Hatóság három külügyminisztériumi alkalmazottjának is feltörték a telefonját az NSO nevű izraeli kémszoftverrel – írja a Times of Israel.

Ahmed al-Dek, a politikai ügyekért felelős palesztin külügyminiszter-helyettes azt mondta, a hatóság több telefont is megvizsgált, és száz százalékig biztosak abban, hogy ezt a három telefont feltörték. Panaszt tesznek a hágai Nemzetközi Bíróságon Izrael ellen – tette hozzá.

A külügyminisztérium közleményben Izraelt nevezte meg a felelősnek, és „a nemzetközi jog nyilvánvaló és erkölcstelen megsértésének” nevezte az akciót. Három magas rangú tisztviselő érintett az ügyben, akik olyan ügy előkészítésén dolgoztak, amelyet a Palesztin Hatóság nyújtott be a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Az izraeli védelmi szervezet nem kívánta kommentálni a lapnak az állításokat.

Hétfőn derült ki, hogy hat jogvédő telefonján is megtalálták a Pegasus kémszoftvert. A Torontói Egyetem és az Amnesty International adatvédelmi vizsgálata arra nem derített fényt, ki állhat a telefonokra történt illegális behatolások mögött, ám bizonyos gyanús egybeesések miatt Izraelt sejtik a háttérben.

Ugyanis pont az a hat palesztin jogvédő szervezet érintett az ügyben, melyeket az izraeli védelmi minisztérium törvényen kívül helyezett. A tárca állítása szerint mind a hatan a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) erőszakos múlttal rendelkező egyik kisebb frakcióját, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szolgálták – ezt a vádat mind a hat szervezet cáfolta.

A Times of Israel cikke szerint viszont az NSO Group izraeli exportengedélye kizárja, hogy a cég termékeit izraeli állampolgárok megfigyelésére használják fel, vagy akár csak Izraelben alkalmazzák. Ezért aztán az NSO vagy megszegte az exportengedélyben foglalt forgalmazási feltételeket, vagy pedig Izrael Állam saját területén használta fel a Pegasust (Ciszjordánia lakóinak státusza nem egyértelmű, de a terület Izrael katonai felügyelete alatt áll).

Júliusban jelent meg a Telexen a Direkt36 tényfeltáró cikksorozata, amiben egy nemzetközi újságírókból álló csoporttal bemutatták, hogy több mint 50 országban, köztük Magyarországon is megfigyelésre használták az izraeli NSO kémszoftverét, a Pegasust. A célpontok között nagy számban szerepeltek újságírók és jogvédők is, de az is kiderült, hogy Emmanuel Macront is lehallgatták a szoftver segítségével.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük újságírókét, ellenzéki politikusokét és üzletemberekét. Némelyikük telefonjának vizsgálata során kiderült, hogy valóban feltörték a készüléküket.

A gyártó szerint a programot csak és kizárólag állami szerveknek adják el, és csak terroristák, bűnözők megfigyelésére készítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!