Lukasenko reagált az újabb uniós szankciókra: leállíthatják a gázszállítást

2021. november 11. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél” – jelentette ki Alekszandr Lukasenko csütörtökön az MTI beszámolója szerint. A Belaruszon keresztül haladó Jamal–Európa gázvezeték esetleges leállítására utalt.

A belarusz elnök azt ígérte a BelTA belarusz állami hírügynökségnek, hogy válaszolni fognak, ha az Európai Unió újabb büntetőintézkedést vezet be.

Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy így lesz. Ursula von der Leyen szerdán úgy fogalmazott: „Nagyon hamar, a jövő hét elején kiterjesztjük a Belarusz elleni szankciókat.” Az Európai Bizottság elnöke azután beszélt erről, hogy tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel Washingtonban. A korlátozások Von der Leyen elmondása szerint magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd. „Megvizsgáljuk azon légitársaságok szankcionálásának lehetőségét, amelyek elősegítik az embercsempészetet először Minszk, majd az EU–Belarusz-határ felé” – tette hozzá.

Hírügynökségi információk szerint az EU mintegy harminc személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej belarusz külügyminisztert és a Belavia nevű belarusz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

A belarusz–lengyel határhelyzetet elemző cikkünkben azt írtuk: Alekszandr Lukasenko egyre nyíltabban használja fel a migrációt arra, hogy a rendszere elleni nyugati szankciók feloldására bírja az EU-t. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy az akcióval elérné célját. Lukasenko az elmúlt hónapokban becslések szerint legalább 12 ezer embert engedett be főként Irak felől az országba turistaként, hogy aztán az EU schengeni határát jelentő lengyel és litván határszakaszra terelje őket.

Az EU, a NATO és az Egyesült Államok is azzal vádolja a belarusz vezetést, hogy megszervezte a menekültek szállítását, az Európai Bizottság szerint Lukasenko az EU-ba történő könnyű belépés ígéretével csapja be az embereket, amit „embertelen, gengszterszerű megközelítésnek” neveztek.

Szerdára virradóra a menekültek két nagyobb csoportja, összesen mintegy 360-an próbáltak meg átjutni Lengyelország területére Belaruszból. Egy részüknek sikerült is, ám szerda délután a lengyel rendőrség már azt közölte, hogy többtucatnyi menekültet elfogtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!