Ciao, Uram! Alapjövedelem okosba érdekel?

2021. november 3. – 14:34

frissítve

Ciao, Uram! Alapjövedelem okosba érdekel?
Egy 2020-as alapjövedelmi vizsgálatban érintett Ferrari – Fotó: Guardia di Finanza Reggio Calabria

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz hatóságok nagyszabású vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, kik veszik fel jogtalanul a feltétel nélküli alapjövedelmet. 156 ezer igénybevevőt ellenőriztek, és több mint kilencezer esetében derült ki turpisság, írja az Il Messagero.

A havi 400 és 700 euró közötti feltétel nélküli alapjövedelem Olaszországban az ideiglenesen állás nélkül maradtaknak, jövedelem nélkülieknek jár, és bár rengeteg embernek segített például a pandémia idején, 2019-es bevezetése óta több mint 48 millió eurót vettek fel jogtalanul. A segélyt többségében a dél-olaszországi régiókból igénylik. A mostani, öt hónapos ellenőrzés során csaknem

40 ezer háztartást vizsgáltak, és majd' 5 ezer helyen bukott ki a susmus.

Lássunk néhány példát, mit találtak ki az olaszok, mik a leggyakoribb trükkök?

Az egyik alapfogás, hogy nem ott lakó, vagy nem létező családtagokat jelent be az ember a lakására. Így tett az a collepassói férfi is, aki hat kiskorú külföldit jelentett be magához, a gyanúra aztán az adott okot, hogy sajnos soha senki nem találkozott velük a hatezer fős településen. Ugyanitt történt, hogy egy házaspár olyan rokonait jelentette be, akik valójában Németországban élnek, mondjuk ők legalább létező személyek, de akadt olyan ázsiai boltos is, aki teljes kinti rokonságát vélelmezte nap mint nap látni lakásán. A másik alaptrükk, hogy két helyen is kéri az ember az alapjövedelmet, ahogy Nápolyban tették néhányan.

Bevett dolog az is, hogy rászorulónak vallja magát az ember, mint az a 70 éves, több ingatlannal és földdel is rendelkező avellinói férfi, aki

rendszeresen felvette az alapjövedelmet, és bár olyankor nem a tulajdonában lévő Ferrarival ment be érte,

egy idő után mégis szemet szúrt. Lebukott egy yacht tulajdonos aradeói férfi is, valamint egy 71 éves munkanélküli, akinek összesen 17 autója volt, BMW, Mini, három Jeep, Smart, stb.

És persze van az őszinte, köntörfalazás nélküli módszer, amikor az ember csak simán felveszi az alapjövedelmet, majd bevall egy tetemesebb summát mellé, mint azok az illetők, akik 324 000, 143 000, illetve 164 000 eurós bevallott jövedelemmel rendelkeztek.

A feltétel nélküli alapjövedelem sokszor a szervezett bűnözés mancsaiban landol, a mostani vizsgálatban csak a nápolyi tartományban 80 olyan személyt jelentettek fel, akik mind a szervezett bűnözéshez kapcsolódtak, és akik ezzel a csalással majdnem 1 millió euró illegális jövedelemhez jutottak.

A Mario Draghi vezette kormány az alapjövedelem reformját tervezi 2022-től, az igénylési feltételek és az ellenőrzések szigorításával. A tervek szerint ha az alapjövedelemben részesülők kétszer is nemet mondanak az állásközvetítő kormányhivatalok ajánlataira, csökkentik a nekik fizetett támogatás összegét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!