Szijjártó Péter: Büszkék lehetünk a demokratikus teljesítményünkre Közép-Európában

2021. október 29. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Elfogadhatatlan módon zsarolják a magyarokat és a lengyeleket” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a francia Le Figarónak adott interjújában, amelyben túlnyomórészt a lengyeleket sújtó uniós bírság, valamint az EU és a lengyel–magyar páros összetűzései voltak terítéken.

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága napi egymillió euró megfizetésére kötelezte a lengyeleket, amiért nem függesztették fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Szijjártó szerint ez zsarolás, ahogyan az is, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el Magyarország helyreállítási tervét – a kormány magyarázata szerint a pedofilellenes törvény miatt.

A külügyminiszter szerint a magyarok és lengyelek egy hazafiasabb, nemzetibb, jobboldalibb, keresztényebb áramlatot képviselnek, és sok esetben egyáltalán nem értenek egyet a mainstreammel. Ezért mindkét országot ideológiai okokból támadják.

Szerinte a vitás lengyel törvény rendben van, és ha a tagállamok hatásköréről van szó, akkor „egyértelmű, hogy a nemzeti jogszabályok elsőbbséget élveznek az európai joggal szemben”.

„Közép-Európában büszkék lehetünk demokratikus teljesítményünkre. Mind Magyarország, mind Lengyelország valódi demokrácia, és nem fogadhatjuk el, hogy ezen a téren alábecsülik a teljesítményünket ”

– mondta Szijjártó.

Francia szélsőjobboldali barátok és Putyin

Az interjút készítő újságíró felhozta, hogy mostanában egymást érték a szélsőjobboldali szereplők látogatásai – nálunk volt Éric Zemmour és Marine Le Pen is –, és rákérdezett, hogy Budapest akar-e lenni a konzervativizmus Jeruzsáleme. Szijjártó örömmel vette az érdeklődést, és kijelentette, hogy együttműködünk ezekkel a „konzervatív áramlatokkal”, a magyar kormány politikáját pedig a legutóbbi három választás igazolja, amit megnyert a Fidesz–KDNP.

A Nyugat témáját elhagyva, keletre tekintve a magyar kormány „Putyin iránt érzett lelkesedése” is felmerült.

„Nincs lelkesedés – szögezte le Szijjártó. – A külfölddel fenntartott kapcsolatainkat a kölcsönös tisztelet és előnyök alapján építjük. Oroszországgal kapcsolatban sok képmutatást látunk Nyugaton, mert azok az országok, amelyek leginkább kritizálják az oroszokat (vagy ami azt illeti, a kínaiakat), egyben a legnagyobb üzletet is kötik velük, a színfalak mögött (…) Elegem van tehát abból, hogy Magyarországot Moszkvához és Pekinghez nagyon közelinek festik le, amikor a velük kötött üzletek nagyon csekélyek a nyugat-európaiak által megkötött üzletekhez képest” – zárult az interjú.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!